Küresel Isınma  

Kategori :

Daha çok, daha fazla, daha zengin! Bir telefon yetmiyor, televizyonlar LCD oluyor, arabalar yenileniyor, lüks yetmiyor ultra lüks aranıyor kısacası insanoğlu doymuyor. İnsan o kadar da bencil ki bunları sağlarken çevresini hiçe sayıyor. Üzerinde yaşadığı dünyayı an ve an yok ediyor.
"Siz bırakırsanız onlar da bırakır". McCann Erickson ajansının Quercus için animasyon olarak hazırlattığı kısa filmin sloganı bu. Küresel ısınma adına yapılmış dokunaklı bir film, mutlaka izleyin. Video yazının devamında.


-Kaynak-
fubiz.net

Gökyüzünde Pedal Çevirmek  

Kategori : |

"The Skycycle", Japonya'nın Okayama kentinde bulunan dünyanın ilk ve tek denilebilecek bisikletli roller coasterı. Diğer roller coasterlardan farklı olarak yüksek hızlara çıkaracak bir motorunun bulunmaması ama iki tekerlek üzerinde bütün kontrolün sizde olması size heyecan ve korku etkisini diğerlerinden daha fazla hissettiriyor. Her şeye rağmen gökyüzünden muhteşem bir manzaraya bisiklet üzerinden hareketli olarak bakmak oldukça ilginç bir deneyim olsa gerek.


-Kaynaklar-
en.wikipedia.org
drkssk2.fc2web.com (Japonca)

Fujian Tulou  

Kategori : |

Unesco'nun her yıl belirlediği Dünya Kültür Mirası Listesi'ne (World Heritage List) bu yıl 19 kültürel ve 8 doğal yapı olmak üzere 27 yeni yapıt girdi. Bu yapıtların neler olduğunu görmek için şuradaki adrese gidebilirsiniz. Bunların içinde özellikle Çin'in Fuji bölgesinde yer alan "Tulou" adı verilen yapılar ilgimi çekti.

12. ve 20. yüzyıllar arasında yapılmış olan bu 46 toprak ev, her biri içinde 800 kişiyi barındıracak şekilde inşa edilmiş. Sadece bir dış kapıları yani tek bir girişe sahipler. Her biri kendi bulunduğu toprakları savunmak için bir nevi kale görevi görmesi amacıyla yapılmış. Ortada büyük boş bir alan, etrafında bu meydana çıkan ev kapıları. Pencereler çatıya yakın ve küçük olarak yapılmış. Tütün, pirinç, çay tarlaları arasında 800 kişilik köyler.



-Kaynaklar-
flickr.com
mimdap.org

-Fotoğraflar-
1, 2

Dünyanın En Derin Basamaklı Kuyusu  

Kategori : |

Hindistan'da bulunan Chand Baori basamaklı kuyusu dünyanın en derin basamaklı kuyusu olarak kabul ediliyor. Harshat Mata Tapınağı'nın hemen karşısında bulunan bu ilginç yapı, 10. yüzyılda yöredeki su ihtiyacını karşılamak maksadıyla inşa edilmiş. Zamanla kurak iklim yüzünden suyla birlikte kuyu da aşağılara doğru inmiş. Kuyu 30 metre derinliğinde, 13 katlı ve 3.500 merdivene sahip. Geçmişteki yaygın mimari anlayışa güzel bir örnek.



-Kaynaklar-
en.wikipedia.org
flickr.com

-Fotoğraflar-
1, 2, 3

Konsol Havuz  

Kategori : |

Resimdeki havuz Dallas, Texas/Amerika'da bulunan Hotel Joule'a ait. Bina 1927 yılında Dallas Ulusal Banka Binası olarak inşa edilmiş. Binaya gotik mimari tarzı hakim. Havuz, otelin 10.katında yer almakta, derinliği 2,4 metre. Son zamanlarda özellikle otel inşaatlarında oldukça moda olan olan bir uygulama. Çatı katlarına ayrı bir hava kattığı muhakkak.

İnşaatından görüntüler:

İsveç Gothenburg'da bulunan Avalon Otel'e ait konsol havuz. Texas'daki diğer örneğinden farklı olarak tabanı tamamen saydam.


-Kaynaklar-
forum.dallasmetropolis.com
en.wikipedia.org
tr.wikipedia.org

-Fotoğraflar-
en.wikipedia.org
imageshack.us
photobucket.com
http://www.flickr.com/photos/ninjatune/2638567546/
http://www.flickr.com/photos/ninjatune/2109854947/
http://www.flickr.com/photos/mapper-montag/2337219624/
http://www.flickr.com/photos/swemannen/1118840009/

cihanozdemir.com