Dünyanın En Yüksek Binası Yükseliyor  

Kategori : |

Burj DubaiBurj Dubai (Dubai Burcu)
Dubaililer'in gökdelen çılgınlığı son hız devam ediyor. Bittiğinde 900 metre yüksekliğinde olacak kule şu anda inşaat olarak 600 metreyi geçmiş durumda. Proje için Araplar tam 1 milyar dolar harcamış! Resmi sitesine göre 27.12.2007 tarihi itibarı ile geldiği nokta; 158.kat bitti, 598,5 metrede. Şu an bile dünyanın en yüksek binası.




Diğer dünyanın en yüksek gökdelenleriyle karşılaştırması. Haziran 2007'de Burj Dubai Petronas Kuleleri'ni geçmişti. Şuradaki yazımda dünyanın en yüksek gökdelenlerini bulabilirsiniz.




Resimde günümüz gökdelen inşaatlarında uygulanan prensibe göre temelden en yüksek noktaya kadar yükselen silindirik dev kolonların kalıpları görünüyor. İnşaatta kullanılacak toplam beton miktarı 230.000 m3 ki bu 100.000 filin ağırlığına yada 1.900 kilometrelik bir beton yolda kullanılan betona eşit.

Gökdelenlerde yükseklik belirlenirken birçok kriter var. Bunlardan en önemlisi asansör kapasitesi. Siz ne kadar yüksek bina yaparsanız yapın insanları yükseğe ve hızlı bir şekilde çıkaramadıktan sonra bir anlamı yok yüksek olmasının. Burj Dubai bu işi çözmüşe benziyor. Resmi sitesinde asansörü yapan firma hakkında bir bilgi yok ama kapasitesi hakkında şöyle deniliyor; 2 kabin olacak, her kabin 21 kişi kapasitesinde ve dünyanın en uzun asansörle taşıma sistemi olacak ve hızı yine dünya rekoru olan saniyede 18 metre olacak. Yangın ve servis asansörü 5.500 kg kapasiteli olacak ki buda bir dünya rekoru.
Kendi eleştirimi de eklemeden geçemeyeceğim. Çölün ortasında düzlükler üzerinde yaşıyorsun ve inşaa ettiğin binanın çevresi neredeyse bomboş ama sen göğe doğru yükselmek istiyorsun! Yaşadığın yer Manhattan gibi bir adaya sıkışmış ekonomi merkezi de değil. Paranın çokluğu insana neler yaptırtıyor!


Güncelleme: Son durumuna ait resimleri zaman içinde buraya eklemeye devam edeceğim.
07.04.2008 tarihi itibarı ile şu andaki yüksekliği 629 metre.

cihanozdemir.com
cihanozdemir.com
cihanozdemir.com
cihanozdemir.com
cihanozdemir.com
cihanozdemir.com"Dubai Engineer" rumuzuyla yazan arkadaş 500 metreden sonra çelik konstrüksiyona dönüldüğünü bunun sebebini de beton ağırlığından kaynaklandığını belirtmişti. Aşağıdaki resim bunu kanıtlar nitelikte sadece çelik konstrüksiyon 500 metreden değil 600 metreden itibaren başlıyor.

Mayıs 2008'de tek motorlu bir uçaktan çekilmiş videosu:


Güncelleme: Ağustos 2008 Burj Dubai inşaatının son safhaları.

Bir İngiliz ve bir Fransız Burj Dubai inşaatına, kendilerini de mühendis olarak tanıtıp giriyorlar ve dünyanın en yüksek binasından atlıyorlar! Yaklaşık 800 metre yükseklik ve merdivenlerden tepeye kadar çıkmak tam 1 saat 15 dakika sürüyor!



Burj Dubai yani yeni adıyla Burj Khalifa açıldıktan sonraki panoramik görünümü:



-Kaynaklar-
burjdubai.com
flickr.com


66 Yorum

2.fotoğrafta kule yana yatmış gibi. Çeken mi yamuk çekmiş diyecem ama yandaki bina daha düz duruyor yada ben monitörü yana doğru yatırmalıyım :D

Zannederim fotoğraftan kaynaklanıyor. Yoksa milyar dolarlık bir projeyi milimetre bazında bir hatada yerin dibine sokarlar!

Discovery'de de yayınlanmıştı aynı yapı, çok şaşırmıştım. Dubai işini iyi biliyor: petrolden aldığını turizme yatırıyor ve böylelikle güvenilir yarınlar inşa ediyor..

Mesele paranın çokluğu değil, bitecek parayı en iyi şekilde değerlendirme. Adamların petrolü 50 yıl sonra bitecek, geriye hiç bir değer kalmayacak. Adamlar turizmle işi götürmek zorundalar ve tüm çabaları akarken doldurmak.

155.Kademeden sonra (zannedersem 500 metreden sonra) inşaat betonarmeden çelik yapıya döndü! Betonarme ağırlığını daha fazla tolere edemediler anlaşılan.

yahu bu araplar akıllı çıktı harbiden hiç beklemezdin denizn içine bina yaparlarken şimdide denizi şehrin içine taşıyolar şaşılacak şey

o binalardan arabistanda da var...

mükemmel bir araştırma... Bugüne kadar Dubai Burcu hakkında nerede araştırma yaptıysam bu kadar detaylı bilgi edinememiştim.Emeğinize sağlık:)MRW

Olağanüstü bir mühendislik araştırması,emeğinize sağlık:)MRW-civil eng.

Teşekkür ederim MRW, beğendiğinize sevindim :)

tebrikler önce millau viyadüğü ile ilgili detaylı bilgi edindim sayenizde burj dubai ile ilgili yaptığınız detaylı bilgilendirmede harika tekrar tebrikler.

Teşekkür ederim Atilla Bey. Yardımcı olabildiğime sevindim.

Sağlıcakla kalın.

ne diyeyim inşaallah kıyamete kadar yıkılmaz

bu binanın istanbulda olduğunu düşünsenize

heralde malzemden çalarlardı:D

biinanın inşaatı sürerken yapılan tv proğramında binanın mühendisi kulenin yana yattığını söylemişti...

Geçen National Geographic kanalında gökdelende ki çökme miktarının sadece 1 parmak uzunluğunda olduğunu söyledi! İnanalım mı?

ARAP YAĞI ÇOK BULUNCA KIÇINA SÜRERMİŞ.DERLER AFRİKADA İNSANLAR AÇLIKTAN ÖLÜYOR BUNLAR GÖSTERİŞ YAPIYOR

Muhteşem bişey ama bunu araplar değilde avrupa ülkelerinden birinden beklerdim.

wallahı bravo para nelere kadir işte millet 3 kuruşun hesabını yapsın ... bu da bi yaşam stili elden bişey gelmioo

Benim en büyük hayaalim en yüksek yere çıkmak gerçekten çok güsel bi yapıı. açıkcası bunu araplardan beklemezdim ama iyi yapmışlar inş umarım bigün gidebilirimm hayal olarak kalmazz=)

Araplar'dan beklemenize de gerek yok. Araplar sadece aldıkları petrol paralarını, yabancılara bu binaları yaptırarak geri ödeme yapıyorlar. Keşke bu yüksek gösterişli binalar yerine daha çevreci, yenilikçi, çığır açacak arge çalışmalarına önem verselerdi. Dediğim gibi batının ödediği petrol parası batıya geri dönmeli!

Adsız   yazdı 1 Ocak 2009 11:06

Vay çok güzel çekilmiş fotoğraflar ve videolar.

Adsız   yazdı 1 Ocak 2009 12:26

Değil mi?AR-GE çalışması son derece önemli.Oraları yeşillendirmek iş sahaları açmak Belki de onlarda bu Projelerin arkasından gelecektir.Kimbilir Araplar geleceğin değişimine en iyi uyum sağlayan gelişen ve üstün olma yolunda yol almaktalar Avrupadan bize göre daha iyi değil mi?...

Evet dediğiniz gibi mimari ve teknoloji olarak güzel eserler ortaya konuluyor ama benim demek istediğim bu eserleri ortaya çıkaran insanlar yöre insanı değil, yabancı kökenli mühendis ve işçiler. İnsana yatırım yapmazsanız, diktiğiniz koca binalar toza dönüştüğünde eskiye dönüp deve üzerinde ticaret yapmaya devam edersiniz tabi topraklarınız hala size aitse!

hiç birşey diyemiyorum tek kelimeyle süper. bunu biz yapmış olsaydık bi defa malzemeden kesin çalardık, birde kesim sağa sola yatmıştı.helal olsun adamlara ve araştırmayı yapan arkadaşa

dunyanın en yüksek binası

arkadaşım bunu yapan dubai liler değil bu birincisi bunu yapan para bu kadar yükseleceklerine enine gitseler gelecek için daha hayırlı olur kanımca ayrıca japonların projesi hayata geçtiğinde dubai lilerin parası bile onu geçmeye yetmeyecek :D

Tokyo"da yapılması planlanan X Seed 4000, 800 katlı. İçinde yaklaşık 1 milyon kişi yaşayacak. Yüksekliğinin 4 bin metreyi bulması planlanıyor. Bu haliyle Fuji dağından 250 metre daha yüksek.

Bir kenti andıracak yapıda 500 ila 1 milyon arasına kişi ikamet edecek.
6 kilometre çapı olacak gökdelen 800 katlı olacak. Gökdelende güneş enerjisini kullanılacak.

Yaaa bu bilgiler güzelde. Acaba bu apartmanda kaç piriket kullanılmıştır.

arkadasım kafanmı güzel (piriket) in bu binada isine sen gecekondu yaparken kullanırsın ayrıca piriket degil briket

çokkk ama çokkk gereksizz..

Siz birde (Jeddah Tower) Cidde Kraliyet Kulesini tamamlandığında görün Yüksekligini hesaplayacak olursak. Burj Dubai+Taipei= 1400 felan ediyor. Ama buda yeterli değil çünkü inşaatı yapılaacak olan bu kulenin yüksekligi tam 1650m. bu yarış daha da kızışacak anlaşılan.. yağı bol buldular nede olsa. :)

http://www.fahad.com/pics/jeddah_mile_high_tower.jpg

http://img216.imageshack.us/img216/9283/diagramfa3.jpg

süper sin abi ne güzel yapmışsın bizim türkler arabları küçük göörmeye devam etsin adamlar daha osmalının yapamadığı süveyş kanalını yaptı bizim en yüksek binamız 260m(daha bitmedi)adamlar 200bin kişilik stad yapıyor biz 80 bin (çok tartıiılan olimpiyat stadı)neymiş anladıysam arap olayımmış keşkeeeee

Yüksek bina nüğfusu göğe kaldırı yüzeyden zaman karşı alanların daralmasını önler. Tarımsal alanların işgalini yüzeysel zaman aralığının artmasına n3eden olur. Binalar yüksek olmalı

arif bingül   yazdı 15 Temmuz 2009 13:41

araplar tarihin her döneminde olduğu gibi şuanda aynı düşüncedeler,vermeden almanın,çalışmadan kazanmanın derdindeler.Ham petrolü hiç işlemeden güzel fiyatlara gelişmiş ülkere satıyolar ve nerdeyse hiç bir emek harcamadan güzel paralar kazanıyolar sonra bu paralarla böyle absurd binalar yapıolar,peki bu binaları çizen yapan mimar ve mühendisler arap mı? kesinlikle hayır:S
yoksa fransız gazeteci mühendisim deyip bukadar rahat girebilirmiydi? kusura bakmayın ben arapların takdir edilcek bir tarafını göremiyorum.Ayrıca süveyş kanalını açanlar ingilizlerdi.

korkunç bişey yahu.biri ikinci resimde bina yamuk demiş..herhalde diğer binaları görmedi arkadaş o resimde tüm binalar yamuk resim yamuk çekilmiş...ayrıca bu binanın yapımında 15 e yakın (içlerinde arap şirketleride var) uluslararası şirket görev yapmış..hata kabul edermi böle yüksek bişey..hazırlayan arkadaşın eline sağlık da kişisel eleştirisini anlayamadım ben..neden çölün ortasına böle binalar yapılıyomuş manzarası yokmuş ekonomi merkezi değilmiş...sen hiç yatırım yapmadan çölün ekonomik merkez olmasını mı umuyosun..holywood filmlerinin bütçeleri gibi düşün sen harcıyacaksınki sana dönecek..arapları takdir etmek lazım çölleri şehre çeviriyolar..dünyadaki iş makinelerinin yüzde 30 u dubaideymiş bırakalımda böle binalar yapsınlar ..önemli olan çölleri bu hale getirmek..manhattan adasını herkes o hale getirir..adamlar ayrıca çölleri ormana çeviriyolar..nedense heriflerde bi tane güneş enerji santrali yok oda ayrı bi konu....ewt süveyş kanalını ingilizler açtı ne arapları

Yakından görme fırsatım oldu, Dubai hayal et ve kur mantığı ile yapılmış bir medeniyet mucizesi sanki taki, doğa ana gücünü kanıtlayacağı güne kadar...Gerçekten mükemmel bir proje, çöl kumunun üstünde aklın sınırlarını zorlayan bir çalışma. Ya madalyonun diğer yüzü, bakıpta görmediklerimiz nedense Mısır'daki kölelik sistemini ve köleliğin aslında hiç bitmediğini hatırlatıyor, birileri efendi ve birileri köle, yoksa bu göktelenler nasıl inşa edilebilinir hiç düşündünüz mü?...

dünyada 21 arap ülkesi var 5 hariç digerleri nerdeyse açlık sımırındalar [arap nufusunun 100de 95i] varsın yapsınlar 1000mt,lik binayı. yarın batılılar elinden alırlarsa hiç şaşırmayın.bi arap tarihini araştırın arkadaşlar kaç tane kahramanlık kaç tane ihanet görürsünüz.

..her ne kadar güzel gorunse de..aslında giderek hızlandıgımızın fotografı..bu tüketiş nereye kadar gidecek??..cok uzak degil..hem de hic..torunlarımızı hatta cocuklarımızı gectim..bizler gorecegiz..dunyanın sıcaktan kavrulup, içecek su için gözünü kırpmadan birbirini vuranları..bunlar guzel gunler..(aslında bunlar bile degil de neyse)..her ne kadar alternatif çevreci cözümler üretilse de, tüketim devam ettikce geri dönüş imkansızlaşıyor..zaten şuan bile geri dönüş umutları coktan bitti denebilir..bu muhteşem, rüyalarda gorulen cinsteki yapı ise çılgın bir yapı yarışının ve sonun başlangıcının işaretidir..hazır olun..giderek hızlanıyoruz ve sona yaklaşıyoruz(en azından bu gezegen için..(home-yuva belgeseli..izleyin pişman olmazsınız)

ulan bunlar kıyamet alameti ne bkum oluyo okadar yüksek dikince yapıları turizm canlanıyomuş yerim turizmini... dinine sahip cıkmayan avrupda yapılanlara göz yuman geçmişte de kimseden görmediği ama türklerden gördüğü yardımı desteği kollanmayı inkar eden amerikasının siyonistlerin uşaklığıyla ekonomisini geliştirmeye çalışan ve sadece parayı düşünen haysiyeti bozuk gurursuz ve bir okadarda maddiyatçı milletten bahsediyorsak yaptıklarının da hiç önemi yok bence.o yaptıkları kuleleri alsınlarda o petrol kralları münasip yerlerine monte etsinler onlara yakışan budur yaptıkları bu binalarla din kardeşlerimiz yapmış helal olsun diyen bizim milletimiz bu gafletten uyansın açsın bi baksınlar arap tarihine özellikle islamiyetten önceki tarihlerine hiç bir insanı milleti ırkı aşağlamak istemem ama bazen insanlığından utandıran şeyler yapmışlarki islamiyetin doğruluğun ve peygamberimizin neden o coğrafyaya indiğini daha iyi anlarsınız.. uyanalım millet tabiki teknolojinin,bilimin nimetlerinden faydalanıp çağdaş bir millet olmakla beraber bu geçmişini unutup bizimle sadece çıkarları için ilşkiler kuran bu nankör millet arapların yaptıklarını övmeyip tam tersine boykot edelim... hiçbir zaman böylesine yüksek binaların inşasını onaylamamışımdır ayrıca dip noy olarak şunu ekleyeyim o yaptıkları burj dubai inşaatında günde sadece 3-4 saat uyuyarak çalışan ekmek parası gayretinde olan hindistanlı,pakistanlı afganistanlı yoksul afrika milletleeri ayda sadece 200 dolara çalıştırılıyorlar...belkide o insanlar inşaat tamamlandığında o yaptıkları gökdelene daha böyle yakın olamayacaklar bununda belirtmek istedim herkesi dünyadaki insan haklarını hiçe sayan bunun gibi biçok projeyi boykot etmeye davet eder iyi günler dilerim sağlıcakla......:DDDD

bu binanın gerçek yüksrkliğini bilen bir allahın kullu yazsın şuraya heryerde ayrı bişey var kime inanacaz ödev var gerçek sayı ne kadar yazarsanız sevinirim aciil sınavda hoca soracak...

ya haftaya sınav var soruma cevap alamadım gerçek yüksekliği ne bu binanın....

Burj Dubai bittiğinde 818 metre yüksekliğinde olacak.

Adsız   yazdı 5 Ocak 2010 21:48

Bina dün iki sürprizle açıldı:

1- Adı ''Burj Khalifa'' oldu.
2- Yüksekliği 828 metre.

Adsız   yazdı 6 Ocak 2010 13:12

Adı değiştirilmiş, Burç Halife (Burj Khalifa yada Halife Burcu) yapılmış. Birleşik Arap Emirlikleri'nden alınan borç parayla tamamlanabilmiş ve adını da değiştirmişler. Yükseklik 828 metre.

allahim cok verip azdirma az verip ele muhtac etme

kaya
merak ettiğim neden herkes araplardan bunu beklemezdim diyor .anlam veremiyorum doğrusu..ilim adamları ve profesörlerimiz avrupanın ve teknolojinin bulduğu bütün ilklere kur-an da yazıyordu diye biliyorlar.madem kitabımızda var,siz neden bulmuyorsunuz ki.işte böyle bulup yaptıkları bir gökdeleni bile böyle hor gören insanlarımız var gerçekten.ben ha arap ha türt ha kürt hiç bi fark göremiyorum aralarında hepimiz insanız..cevap için e-posta adresim..yokedici12@hotmail.com

Araplar yapmıyor ki Burj Dubai'yi. Petrol çıkıyor, satıyor, Avrupalısı Amerikalısı petrole verdiği parayı, beton yığını yaparak geri dönüşümünü yapıyor. Dubailileri de "turist geliyor ne güzel" diye avutuyorlar!

Burç Halife'nin İçinden İlk Görüntüler
-> Tıkla

Son Dakika!!!

Burj Halife Kapandı!

izmirli_35   yazdı 30 Mart 2010 15:22

mrb cihan ben inşaat mihendisiyim ve bu devasal harikayla ilgili dönem ödevim var cok detaylı bilgi bulmam lazım ama ingilizce olarak bana bu tür güzel bi site önerirsen sevinirim

@izmirli_35

Önerebileceğim ingilizce 2 site var:

burjkhalifa.ae/
en.wikipedia.org

Kolay gelsin.

merhaba cihan bey ben mimarlık öğrencisiyim dünyada devam eden mimari projeler nelerdir hakkında nerden bilgi edinebilirim yardımcı olursanız sevinirim.........

Merhaba lanpart88,

Aslında o kadar çok kaynak var ki mimarlıkla ilgili, zannederim şu site size son gelişmeler bakımından yardımcı olur:

http://www.skyscrapercity.com/

Sağlıcakla kalın..

güzel olmuşşş:))))))))))))))))))))))))))))))

bunu yapmalarındakı amacı anlayamdm yapıca başları göğe mi ereck dunyaya hc bı faydası yk aksıne zararı war bıkere de adamakıllı bişey yapın ! .d

buna anlam veremeyen arkadaslara anlam vermek mumkun degil. insanoglunun genlerinde bu meydan okuma var. gecmiste oldu gelecekte de olacak. bu meydan okuma sayesinde su andaki teknolojiye ulastık. "ne gerek var..?" zihniyetiyle ne telefon olurdu ne de otomobil. bu sayede muhendislik, tıp, fizik, ve daha bir çok alanda gelişme kaydediliyor. ve bunların ortak ulaştığı teknoloji seviyesiyle, artık yavaş yavaş yok olan dünyamızda ya da dünyamız dışında yaşama şansı bulacağız... dolayısıyla bunlara işte bu yüzden gerek var.

gerçekten çok güzel mükemmel

Bunun en üstünden aşağı baktıgını düşünsene :)

Araplari elestirebiliriz ama Dubaililer cok akilli hareket ediyorlar.Gelecek icin yapilan bu tür yatirimlari elestirmek, resmen körlüktür.Türkiyenin gelecegine engel olan düsünce yapisida iste budur.Ne ekonomiden anlarlar, ne teknikten ama elestirirler.Adama "Peki sen ne ürettin simdiye kadar?" diye sormazlarmi?Teknigin, ilerlemenin her türlüsüne karsi cikmaktan baska bir yapacagin sey yoksa iste girer buraya böyle sacma sapan seyler yazarsin.Sen ne yaptin Türkiye icin be birader!!??
Dubaililere helal olsun, halkina hem iyi bir yasam sunuyor hemde geleceginide simdiden garanti altina aliyor.Sadece bina degil ayni zamanda büyük yabanci sirketlerin hisselerinide ellerine almis durumdalar, sizse uyumaya devam edin.

Arrival(gelenler) adlı bi belgesel programı var.bu binanın ne için yapıldıına dair bilgiler içeriyor..düşünüldüğü zaman doğru olma ihtimali yüksek..orda bu binanın etrafındaki enerjiyi yalayıp yuttuğunu söylüyo..Binanın 700 metreden sonrasında dubai deki havanın değiştiğini ,dubai nin sisler altında kaldığını söylüyo..Bu kulenin babil kulesi gibi bir nevi Allah'a meydan okuma anlamına geldiğinden falan bahsediyor..Amacı sandığımız kadar masum veya ticari, halkının geleceğini düşünerek yapılmış bi yapı değil..ben daha fazla anlatmayım ama kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim..''www.uyandirmaprojesi.com''

bu bina hertürlü çoker çünkü yannn

talat güneş   yazdı 23 Mayıs 2012 15:21

dünyada milyonlarca insan açlıktan ölürken bunların kalkıp gökdelen yapması insanlık dışı bir olay.
ayrıca 40 kat 80 kat 100-200-300 katlar insana akılda vermiyor.insanın karnınıda doyurmuyor.ancak meşhur bir söz vardır.zenginin malı,fakirin çenesini yorar.

SİZİ TEBRİK EDİYORUM EMEKSE EMEK NE DENİLEBİLİR ÖMRÜNÜZE BEREKET TEŞEÜKÜRLER BİLGİLENDİRMELER İÇİN

ömürüne bereket ellerinze saglık

Ellerine Sağlık Çok Güzel Bir Çalışma

çok güzel

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com