Dev Döner Çark  

Kategori :

Dev Döner Çarkİskoçya'da bulunan Falkirk Wheel, dünyanın ilk ve tek döner tekne kaldırma ve indirme çarkı. Başlıca inşaa edilme nedeni, aralarında kot farkı bulunan Fort ve Clyde kanallarını birbirine bağlamak.

35 metrelik dairesel bir çap içinde, 2 adet balta görünümlü kollarıyla 600.000 litrelik bir hacmi (yaklaşık 600 ton) rahatlıkla indirebilir ve kaldırabilir.


Çark, 30 metrenin üzerindeki tekneleri iki kanal arasında havaya kaldırarak, bir dizi kilitli kanalla bir gün sürebilecek işi 15 dakika içinde tamamlayabiliyor. Çark gücünü 22,5kW enerjiyle, oldukça verimli çalışan elektrik motorlarından alıyor.


Teknik Özellikleri:

- Yükseklik: 35 m
- Genişlik: 35 m
- Uzunluk: 30 m
- Kaldırma Kapasitesi: 600 ton
- Kaldırma süresi: 15 dk
- Havuz kapasitesi: 20 tekne
- Ekonomik Ömrü: 120 yıl

Bu kadar devasa çelik konstruksiyon yapılıncaya kadar Panama Kanalı örneğinde olduğu gibi kanalı diğer kanalla aynı kota indirmek daha basit ve daha ucuz olurdu heralde. Yapılan iş için harcanan paraya (34,8 milyon $) bakıldığında aslında amacın yöreye turist çekmekten ibaret olduğu düşüncesi uyandırıyor insanda.

-Kaynaklar-
en.wikipedia.org
thefalkirkwheel.co.uk


2 Yorum

Adsız   yazdı 5 Ocak 2008 00:29

Öncelikle şunu belirteyim o kadar ıvır zıvır, tek amaçları ziyaretçilerini kandırmak olan sitelerden sonra böyle bir siteye rastlamak güzel oldu. Bookmarkladım.
Yazı da hoş olmuş.

Hit alayım sitem en başlarda olsun, popüler olsun diye kaygılarım yok, olmayacakta. Hobi olarak yapıyorum ve insanlara faydalı bir site olması için çalışıyorum.
Teşekkür ederim.

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com