Jet Türbinli Yangın Söndürücü  

Kategori : |

1.Körfez savaşında Saddam'ın ordusu Kuveyt'ten binlerce petrol kuyusunu ateşe vererek çekildi. Amerika'nın uğrunda yüzbinleri öldürdüğü bu kuyuları söndürmek ise Macar Mühendis Wolfhart Willimczik'in dizayn ettiği "Big wind"e düştü.

Petrol kuyularını söndürmek öyle kolay bir iş değil. Normal itfaiyenin kullandığı su, köpük gibi metodlarla alevlerin ancak tozu alınabilir. Petrol kuyularını söndürmek için çoğunlukla patlayıcı kullanılmaktır. Patlama anında kuyunun üzerindeki oksijen yok olduğundan alevler söndürülebiliyor. Kuveyt'teki gibi büyük ölçekli yangınlarda ise patlayıcı kullanmak pahalı, uzun ve onlarca patlamadan sonra sonuç alınabilecek bir yöntem. Big Wind ise bu işi saniyeler içinde ve ucuza halledebiliyor.



Big Wind'de 2 adet Mig-21 türbini var. En çok boru hattı ve petrol kuyusu yangınlarında kullanılıyor. Saniyede 800 litre suyu hedefe boşaltma kapasitesine sahip. Fiyatı ise $3.000.000 civarında. Amerika bu "oyuncak" olmasaydı herhalde hala yangıları söndürmekle meşgul olurdu.


-Kaynaklar-
wolfhart.us
caranddriver.com


1 Yorum

Adsız   yazdı 6 Ocak 2008 23:41

Kullandıkları tank muhtemelen Rus T-72 olmalı.

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com