Hareket Eden Kayalar  

Kategori : |

"Sonra bunun arkasından yine kalbleriniz katılaştı, şimdi de taş gibi, ya da taştan da beter hale geldi. Çünkü taşlardan öylesi var ki; içinden nehirler kaynıyor, yine öylesi var ki, çatlıyor da bağrından sular fışkırıyor, öylesi de var ki, Allah korkusundan yerlerde yuvarlanıyor... Ve sizin neler yaptığınızdan Allah gafil değildir". (Bakara Suresi-74)

Kaliforniya'nın güneydoğusunda bulunan Ölü Vadi dünya üzerindeki çözülemeyen birkaç gizemden birini barındırıyor. Kurumuş bir tuz gölü üzerinde koca düzlükte küçük tepecikler gibi duran kayalar kendi kendilerine! kayarak hareket ediyorlar yada şu ana kadar anlaşılamayan bir etki kayaların kaymasına neden oluyor. Bilim adamlarının araştırmaları sonucunda bu olayla ilgili birkaç tahmin yürütülmüş ama hala bir sır olarak kalmaya devam ediyor.


Hareket eden kayaların ağırlığı bazen 300 kiloyu geçebiliyor ki bu bile insanı şaşırtabiliyor. Gözlemler kayaların hareketini doğruluyor ama hangi etkiden dolayı olduğu hala bilinmiyor.


Bu olayın nedenleriyle ilgili bilim adamları 4 tahmin yürütmüş:

1- Uzunluğu 4 kilometre, genişliği 2 kilometre olan kurumuş tuz gölünde yüzey silt ve kilden oluşuyor. İklim ise bölgede kurak. Yağmur yılda sadece 5 cm civarında yağıyor. Yağmur yüzeyi kaygan hale getiriyor ve kayalar bu yüzey üzerinde kayıyor. Bana saçma geldi çünkü 300 kiloluk bir kayayı sel olsa yerinden kaldıramaz.


2- En favori cevaplardan biri rüzgarla hareket ettikleri. Yörede esen rüzgar güneybatıdan kuzeydoğuya doğru esiyor. Birçok kayan kayanın yönüde bu doğrultuda. Yağmur yağdığında zemin ıslakken, sert rüzgar kayaları yavaş yavaş hareket ettiriyor deniyor.

3- Hayvanlar veya insanlar tarafından hareket ettirildikleri. Çölün ortasında her sabah erkenden kalkıp "bugünkü hedefim kayaları 1 metre sürüklemek" gibi kimsenin bir misyon yüklenecek olduğunu sanmıyorum.

4- Buz yardımıyla hareket ediyorlar. Bazı yıllarda gölün tabanı ince bir buz tabakasıyla kaplanıyor. Kuvvetli rüzgar buz tabakasını kayalarla birlikte hareket ettiriyor. Bu sav fazla tutarlı bulunmuyor çünkü hareket eden buz tabakası yüzeyde bir iz bırakması gerekirken bu izlere yüzeyde rastlanmıyor.


Burada en favori açıklama kayaların rüzgarla hareket ettiği. Bana kalırsa bu bile tutarlı bir tahmin değil. Kayaların rüzgarla bir çalı gibi sürüklenmesi bana pek mantıklı gelmiyor. Bu haberi ilk okuduğumda rahmetli Barış Manço'nun programı aklıma geldi. Programın bir bölümünde sürücüsüz bir arabayı tepenin en alçak noktasında çalışmadan boş viteste bırakıp tepenin en yüksek noktasına kadar arabanın kendi kendine çıkmasını seyretmiştim. Bu olayın o zamanlar insanın görüş açısıyla ilgili olduğu, aslında arabanın yüksek noktadan alçak noktaya indiğini açıkladılar. Sanki burada da aynı mantık varmış gibi geldi bana, ne dersiniz?

-Kaynaklar-
geology.com


17 Yorum

Adsız   yazdı 7 Ocak 2008 13:30

Mükemmel. Etkileyici bir yazı başlangıcı, güzel olmuş.

Bence ruzgarin etkisiyle surukleniyor tabi yuzeyinde etkisi var ama bu kayma birgunlukmu yoksa yillarmi aliyor bir tasin okadar kaymasi. Bende hayret ettim VAllah. Hayirlisidir inshAllah,

çok ilginç gerçekten

O Allah (c.c.) Herşeye Kudreti yetendir...

allah sonumuzu hayır etsin

zaza

hicbiridogru degi gibi. bu da benden bir teori. sabahlari tasin uzerinde olusan cig taneleri kayanin altindaki topragi gevsetip genisletir. hafifce yukselir. sonra golgede kalmayan toprak guneste kuruyup alcalinca o tarafa dogru tas kayar
;)

Çok ilginç bir durum.İnsanın inanası gelmiyor

İlginç olduğu kadar gizemini koruyan bir sır.

benim aklıma nedense direk ıslak tepside kayan bardaklar geldi ama ilginç bir olay??

bence o kayalardan birini alıp başka bir yere götürüp denemeleri gerek.olay kayadanmı yoksa o bölgeden kaynaklanan bir olaymı.

erhan özbeyli   yazdı 4 Kasım 2009 12:17

kayaların kayması cok ilginç ama bunun rüzgarın sebep olduğuda çok açıklayıcı değil bence ilahi bir sırrı vardır.Acıklamanızın sonundaki arabanın boş viteste tepeye cıkması ise doğru
çünkü bahsı gecen tepe erzurum da bulunmakta ve arabanın yukarıya doğru cıkması ise manyetikten kaynaklandığı söyleniliyor.

bence bir çeşit mıknatıs olayı olabilir yanı kayalarda demir bileşeni ve yer altında da mıknatıs etkisi yapabilecek bir maden yada başka bişi olabilir ancak böyle bişi 300 kg luk bir kayayı hareket ettirir kimsenin yarıdımı olmadan bu tahmini attım çünkü bildiğim kadarıyla demir bileşenli kayalar yada başka cisimler dünyanın bazı yerlerınde de kendılıgınden hareket edebiliyor bir arkdaşın söyledıgı arabnın kendılıgınden bir daga tırmanmasıda bundan kaynaklanıyodu

hepsi photoshop :D

arkadaşlar bence hiçbiri doğru değil çünkü kayalar rüzgarla hareket etse bile aynı yöne giderler ama kayalar farklı yönlere gidiyor bunu resimlerden görebilriz bence açıklaması şu (''Bundan sonra kalpleriniz yine katılaştı; taş gibi, hatta daha katı. Çünkü taşlardan öyleleri vardır ki, onlardan ırmaklar
fışkırır, öyleleri vardır ki yarılır, ondan sular çıkar, öyleleri vardır ki Allah korkusuyla yuvarlanır...''(Bakara Suresi, 74.Ayet)

bu bilim çocuk dergisinde vardı. yüzeyle ilgili olduğu yaıyordu ama tam hatırlamıyorum

17.02.2016 ben ımam hatip lisesınde okuyorum ve bu gun bır semınder vardı orada ABDULLAH YILDIZ ısımlı bır kışının konuşmasında bu konuyu konuşmuştu ınternetten bakarlar merak edenler demişti bende baktım aramaya allah korkusundan hareket eden taşlar dedim ve karşıma bu makale cıktı ve gercektende guzelmiş ve doğruymuş yani anlayana.....

Bilim herşeye bir açıklama bulur. Evrenin işleyişini çözmeye uğraşırken. Kayaların neden kaydığı da araştırılır bulunur elbet.

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com