Asimetrik Teknoloji  

Kategori :

"Tarımda 1 numarayız, fındık ihracatında dünya lideriyiz, tekstilde bizden büyüğü yok". Doğru ama hala ekonomide sorunların var, hala dünya çapıda markan yok, teknolojide geri kalmışssın. 1 cep telefonu almak için 1 ton domates satıyorsun! ki şu anda 3 milyar doların sadece cep telefonu ihracatına gidiyor.

Perdenin arkasını görmek lazım. ABD, nano teknoloji için milyarlarca dolar ayırıyor, Avrupa termonükleer araştırmalara milyarlarca Euro yatırım yapıyor, Çin kalitesiz ürünlerini 3.dünya ülkelerine pazarladıktan ve tabiri caizse köşe olduktan sonra şimdi kalite ve argeye milyarlar harcıyor. Hepsinin ortak özelliği insana yatırım yapıyorlar. Ne yazıkki ülkem bunlara ancak seyirci kalmakla yetiniyor ve 1 kalp pili almak için 6,1 ton demir cevheri ihraç etmeye devam ediyor. Son zamanlarda moda olan Bor madenini de aynı akıbet bekliyor. Sen cevherin tonunu 1 liraya satacaksın, adam bunu işleyip nano boyutlara getirdikten sonra sana gramını 1000 liraya satacak! Hesap bu.
Yurdum insanı ise olanlardan bihaber en yeni cep telefonuna sahip olabilmek için ırgatlığa devam ediyor. Bakın aşağıda Intel'in gelecekteki teknoloji olarak tanıttığı aletlere. Video 9 ay öncesine ait ve daha yeni yeni Amerika ve Japonya piyasalarında bu oyuncaklar görülmeye başlandı. Olan teknolojileri milleti uyandırmadan yavaş yavaş piyasaya sürüyorlar. Piyasaya sürmeden öncede bütün medya organlarını kullanarak sanki yeni bir çığır açılmış izlenimi vererek milletin gözünü boyuyorlar (ör. Iphone).


Intel'in bizden kazandığı paralar nereye gidiyor peki?
Amerika'nın Irak ve Afganistan'daki sadece askeri harcaması 315 milyar dolar (2006 yıl sonu verileri, 2007 yılı için 50 milyar dolar daha eklenecek bu rakama). Bu rakamın nasıl birşey olduğuna bir bakalım:

1 Dolar

6 Dolar

3000 Dolar

72.000 Dolar

360.000 Dolar. Yükseklik neredeyse bir insan boyu.

9.000.000 Dolar

900.000.000 Dolar

15 Milyar Dolar

87 Milyar Dolar

166 Milyar Dolar. Genişlik 150 m., Yükseklik 30m.

191 Milyar Dolar. Genişlik 150 m., Yükseklik 30m.

272 Milyar Dolar. Genişlik 37,5 m., Yükseklik 96m., Eni 75 m.

315 Milyar Dolar. Genişliği 60 m., Uzunluğu 135m., Eni 37,5m. olan bir para gökdeleni.

Biz insana yatırım yapmamaya, olanı da kaçırmaya devam ettikçe bu para dağlarının Afganistan'da ve Irak'ta olduğu gibi üzerimize yıkılması an meselesi.

-Kaynaklar-
ideo.com
gliving.tv


2 Yorum

videonun linkine verebilirmisin video gözükmüyoda...

Video youtube'da, şu anda da youtube kapalı olduğu için normal olarak video gözükmüyor ama ben yine de linki vereyim:
http://www.youtube.com/v/HrzeiUvDZog

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com