Paket Yaşam Alanları  

Kategori :

cihanozdemir.comYer darlığı çekilen alanlarda özellikle öğrenci yurtları, pansiyonlar, oteller, öğrenci evleri gibi yerlerde işe yarayacak dizaynlar. Yatağınız, çalışma masanız, raflarınız, dolaplarınız hatta size ait küçük bir oda en fazla 5 metrekarelik bir alanda!

Bu dizaynları ilk gördüğümde öğrenciler aklıma geldi. Dışarıda ailesinden uzakta eğitim gören bir öğrenci için en önemli şey, dersini çalışabileceği, yatıp kalkabileceği kendisine ait küçük bir oda tabi ucuzundan. Üst üste yatılan ranzalarda, sabahlara kadar çalışılması gereken zamanlarda çalışacak uygun bir mekan bulamayan öğrenciler için bu dizaynlar bir nimet.

Böyle diyoruz ama Türkiye şartlarında da bu paket yatak odalarının yada yaşam alanlarının öğrencilere yurtlarda sunulması, en azından ucuza sunulması biraz zor gibi.

Diğer dizaynlar için aşağıdaki slayta bakın:



-Kaynaklar-
tumidei.it
treehugger.com

-Fotoğraflar-
tumidei.it

Kablonun İçindeki Güneş  

Kategori : |

Günün ortasında, güneşin en cömert olduğu vakitlerde düğmeye dokunup ışığı açmak bana her zaman mantıksız gelmiştir. Düşünün dışarıda sonsuz ve bedava bir enerji kaynağı var ama siz aydınlanmak için elektrikten yardım alıyorsunuz. Peki bir bodrumu yada penceresi olmayan bir odayı elektriksiz, sadece güneş ışınlarıyla nasıl aydınlatabiliriz? Cevap bulunmuş! Fiber optik kabloların içinden güneşi evimizin en karanlık alanlarına taşıyarak.

Aslında uzun zamandır üzerinde kafa yorulan ama bugüne kadar ticari olarak piyasaya sürülmemiş bir uygulama. İsveç şirketi olan Parans, çatıya yerleştirilen güneş kollektörleri yardımıyla güneş ışığını toplayıp fiber optiklerle evinizin en karanlık yerlerine zahmetsizce ulaştırabiliyor.

İnşaat safhasında binanın döşemelerine, duvarlarına yerleştirilecek fiber optik kablolarla bu sistem kurulabiliyor. Çatıdan yada dış cepheden alınacak güneş ışığı, 20 metreye kadar yapı içine ulaştırılabiliyor.

Ayrıca doğal ışığın özellikle ofislerde insan psikolojisi üzerinde olumlu etkiler yarattığı, performansı artırdığı ve güneş gökyüzünde olduğu sürece elektrik faturalarının daha az cep yakacağı bilindiğinden bu teknolojinin özellikle iş ortamlarında fazlasıyla kullanılacağı aşikar.

Aşağıda sistemin aydınlatmasını gösteren bir video var.



-Kaynaklar-
jetsongreen.com
parans.com
huvco.com

-Fotoğraflar-
parans.com
huvco.com

cihanozdemir.com