Akyuvar Bakteriye Karşı  

Kategori : |

cihanozdemir.comGerçekten insanoğlu kendisini çok zeki, kendi iradesi ile doğaya hükmeden bir varlık olarak mı tanımlamalı? Yoksa düşünüp aslında zekice kurgulanmış bir ortamda sadece kendisine hizmet eden zincirleme varlık aleminin bir parçası olduğunu mu idrak etmeli? Niye varız? Etrafımızda olup biteni bilim adı altında keşfetmek veya taklit etmek dışında bu kusursuz döngüye kattığımız, katabildiğimiz bir şey var mı?

Vücudumuzda bizim haberimiz dışında, bizim için gerçekleşen, bildiğimiz ve bilmediğimiz o kadar çok olay var ki. Bunlardan biri de aşağıda videosu bulunan, insan için durup dinlenmeden çalışan ve bilimin şu ana kadar yakınına bile yaklaşamayan AI (artificial intelligence - yapay zeka) örneği akyuvarlar var.


Hoover Barajı By-Pass Yolu  

Kategori :

cihanozdemir.comEski bir baraj Hoover Barajı. Amerika'nın Nevada ve Arizona Eyaletleri'nin sınırında Colorado Nehri üzerinde, kemer baraj tipinde inşaa edilmiş olup Amerika'nın halen en büyük enerji üreten barajlarından biridir. Yapımı 5 yıl sürmüş ve 1936 yılında hizmete açılmış. Şu anda yılda 4 milyar kilowatt saat elektrik üretmekte ve yaklaşık 1,3 milyon insanın enerji ihtiyacını karşılamakta.

Yazımıza konu olan köprü ise bu barajın yanında inşaa edilmekte. Barajın üzerinde bulunan eski yol ihtiyacı karşılamadığı anlaşılınca bu köprü inşaa edilmeye başlanmış. Kasım 2009 itibarı ile yapımı hala devam etmekte. Hoover Dam By-Pass bittiğinde dünyada betonarme olarak yapılmış en geniş köprülerden birisi olacak.



-Kaynak-
hooverdambypass.org

Vefa  

Kategori : |

cihanozdemir.comBir korkulukla bir kuşun hikayesi. "The End", 2005 yılında yapılmış kaliteli ve güzel bir kısa animasyon.


-Kaynak-
dailymotion.com

Küp Ev  

Kategori : |

cihanozdemir.com3x3x3 metreküplük bir yaşam alanı. İçinde 4 kişi rahatlıkla yatabiliyor. Köşe mutfağı, tuvaleti, yatakları, duşu, telefonu, interneti, parke döşemesiyle küçük bir evden isteyebileceğiniz bütün konfor mevcut. Boş bir bahçeniz, araziniz yada tarlanız varsa veya kısa süreli tatillerde işe yarayabilecek bir dizayn.



Videosu:


-Kaynak-
carre-detoiles.com

Ramazan 2009  

Kategori : |

cihanozdemir.comRamazan hiçbir zaman aç kalma olayı olmadı benim için. Ramazan ayının ortalarına doğru belki bedeni ihtiyaçlardan uzak durmamız belki de ilahi takdirin bilinmeyen bir yönü sayesinde fiziksel ve ruhsal bir dinginlik duymaya başlarım. Çevredeki olup biteni daha iyi anlarım, konuşmaları daha iyi analiz ederim. Derler ya kalp gözü açıldı diye, zannedersem tabiri bu. İbadet, yaşamak ayrı bir güzel Ramazan'da.
İnternette gezerken rastladığım boston.com adlı sitede diğer Müslüman ülkelerden Ramazan ile ilgili oldukça güzel enstantaneler paylaşılmış. Hoşuma giden birkaç fotoğrafı siteye koydum, umarım sizin de hoşunuza gider.

Kral Hüseyin Camii'nden Hilal yükseliyor - Ürdün

Sahur vakti bir taksici elma suyu alıyor - Afganistan

Suudi Arabistan

Filipinler

Ürdün

Mescid-i Aksa

Endonezya

Malezya

Kenya

Mısır

Çin

Endonezya

Almanya

Bangladeş

Filistin

Ürdün

Libya

Irak

Hindistan

Pakistan

-Kaynak-
boston.com

Kuşbakışı Dünya  

Kategori : | |

cihanozdemir.comHayatı o kadar gözü kapalı, etrafta olup bitene o kadar duyarsız şekilde yaşıyoruz ki yaşamdaki güzellikleri kaçırıyoruz. İnsanın o muhteşem yapısının nasıl işlediğini bilmek, dünyada her an gerçekleşen arının çiçekten çiçeğe konması, kuşların uçuşu, bulutların hareket etmesi gibi yanından her gün geçip de farkedemediğimiz güzellikler. Hayattan kuşbakışı mükemmel detaylar.


1- Denizi yararak ilerleyen bir buzkıran gemisi - Kanada

2- Pamuk balyaları üzerinde dinlenen bir işçi. Acaba aklından neler geçiyordur? - Fildişi sahili

3- Lav alanları soğurken yeşeren yaşam formları - İzlanda

4- Hayat ağacı. Issızlığın ortasında yalnız bir ağaç - Tsavo milli parkı, Kenya

5- 1991 ilk Körfez Savaşı'ndan çölden bir görüntü, Irak tank mezarlığı - Kuveyt

6- Berberi mimarisine bir örnek, labirent köy. Saldırılardan korunmak için içiçe yapılmışlar - Atlas Dağları, Fas

7- Çölde kum fırtınası yolu kapatmış. Fotoğrafta da görülen kum tepeleri zaman zaman 300 metreye kadar çıkabiliyor - Mısır

8- Koh Pannyi, 200 yıl önce Malezya'dan gelen Müslümanlar tarafından kazıklar üzerine kurulmuş bir köy - Tayland

9- Küresel ısınmadan arta kalan buzullar ve yaşamaya çalışan penguenler - Antartika

10- Dünyanın en büyük, en zararsız ve soyu tükenmekte olan canlıları, balinalar - Arjantin

-Kaynak-
yannarthusbertrand.org

cihanozdemir.com