Asfalttan Elektrik Enerjisi  

Kategori :

Kulağa garip gelen ama garip olduğu kadar da oldukça gerçekçi bir enerji kaynağı "asfalt". Sıcak yaz aylarında özellikle akşam güneş battıktan sonra eğer çıplak ayakla asfalt yol üzerinde yürürseniz, asfaltın ne kadar verimli bir ısı tutucu olduğunu kavrayabilirsiniz.

Amerika'da bulunan Worcester Polytechnic Institute'de çalışan bilim adamları, asfaltın ısı tutma özelliğinden faydalanmak için asfaltın birkaç santimetre altına ısı eşanjörleri döşeyerek elektrik ve sıcak su elde etmişler. Özellikle birkaç santimetre diyorum çünkü asfalttaki maksimum ısı bu alanda oluşuyor. Deneyler sırasında asfalt içinde kullanılan agrega cinsinin quarzit olması durumunda iletkenliğin oldukça arttığı da bulunmuş. Ayrıca asfalt yüzey üzerine sürülecek özel bir boya sayesinde yansıma da minimuma indirilmiş. Asfalt yollar ve park alanları bu özellikleri ile "solar termal enerji" için oldukça ucuz bir enerji kaynağı olabilir.

Asfaltın bir diğer dikkat çeken özelliği ise güneş battıktan sonra bile uzun süre içindeki ısıyı aynen muhafaza edebilmesi ki bu özelliği ile şu anda kullanılan güneş enerjisi elektrik hücrelerinden kat kat daha fazla enerji üretilmesi anlamına geliyor.

Şu anda bu enerjinin nasıl verimli bir halde yaşam alanlarına taşınabileceği hesaplanıyor. Bunlardan biri asfalt yolların altına bakır boruların döşenmesi ve bu sayede sıcak suyun yaşam alanlarınının ısıtılmasında yada elektrik üreten bir termoelektrik santralinde kullanılması. Bir yeşil proje daha...

-Kaynaklar-
inhabitat.com
sciencedaily.com
tr.wikipedia.org
en.wikipedia.org

-Fotoğraflar-
flickr.com


3 Yorum

Güçlü bir karayolu ulaşım ağına sahip Türkiye gibi bir ülke içinde dikkate alınması gereken bir çalışma bence. Ama ısı eşenjörlerinin asfaltın yüzeyine yakın bir yerde yerleştirilmesi ne kadar güvenli olabilir ki,sonuçta asfaltın bir takım iç veya dış etkenlerle deforme olması olasılığı da var.

Olay çok yeni olduğundan detaylar hakkında fazla bir bilgi yok ama yapılacak yolların deformeye karşı dirençli bir yapıda olması gerektiği aşikar.

Thanks so much for your research. I really appreciate it, since the information is necessary for my next academic project.

Yorum Gönder

cihanozdemir.com