Siyah Plastik Göl  

Kategori : |

Su kıtlığı ve küresel ısınma bizi suyu farklı yöntemlerle korumaya itiyor. Baraj, göl gibi su kaynaklarının her geçen yıl artan global ısınmayla kullanılmadan buharlaşmasını izliyoruz. Peki suyun buharlaşmasını nasıl önleyebiliriz? Uzun süredir su mühendislerinin aradığı bu soruya zannedersem bir cevap bulunmuş.

İnternette gezerken Boston adlı sitede ilginç su resimleri adı altında resimlere rastladım. İlk iki resim benim hemen dikkatimi çekti. 9 Haziran 2008'de Los Angeles'da bulunan Ivanhoe rezervuarına siyah renkli toplar bırakılıyor.

İlk salımda 400.000 plastik top kullanılmış. Toplamda ise 40 dönümlük baraj gölü yüzeyine 3 milyon top bırakılacak. Herbir top 0,4 dolar tutuyor, toplar polietilenden üretiliyor ve kaplaması karbon esaslı. Amaç ise su yüzeyinin güneşle olan temasını kesip gölde bulunan klor ve bromürün güneş ışığıyla aktifleşerek kanserojen etkiye sahip bromat maddesinin oluşmasını engellemek.

Los Angeles için hayati öneme sahip Ivanhoe rezervuarı. Burada oluşabilecek en ufak kirlenme bütün şehri etkileyebilir. İşlenmiş sularda bile olabilen bromat maddesi belli bir değerden sonra insan sağlığı için oldukça tehlikeli. Türkiye'de 2007 yılında alınan kararla AB standartları çerçevesinde suyun içindeki bromat oranı 10 mikrogramı geçemeyecek.

Benim öngörüm ise bu teknolojinin barajlarda su buharlaşmasını önlemeye yönelik kullanılabileceği. %100 buharlaşmayı önleyemeyiz ama bütün barajlarda kullanılacak bu yöntemle %10 tasarruf sağlasak bile büyük bir şehrin yıllık su ihtiyacını karşılayabiliriz. Tabi yukarıdaki anlatıldığı gibi sudaki kanserojen maddelerin güneşle aktif hale gelmesini de önlemesi artı bir değer katıyor bu yeni teknolojiye.
Sonuç olarak sistem çok yeni ve geliştirilmesi gereken bir teknoloji. Fakat zamanla özellikle nano teknolojide yaşanacak gelişmelerle su tutan havzaların siyah bir katmanla kaplandığını görürsek şaşırmayalım.

-Kaynaklar-
boston.com

-Fotoğraflar-
boston.com
greenlineblog.com

Ülkelerin Değişik Konularda İstatistikleri  

Kategori :

Ülkeleri konuya göre sıralayan ve istatistiklerini veren ilginç bir site Show/World sitesi. Nüfuslar, çocuk sayıları, yaşlı nüfusu, Aids'li insan sayısı, kazalı ölüm oranları, enerji üretimleri, tarımsal ürünleri, teknoloji durumları, politika, din, madenler hatta lisanslı futbolcu sayıları, vs. aklınıza gelebilecek bütün konularda tek bir dünya haritası üzerinde ülkelerin istatistikleri verilmiş. Sayfanın yukarısından konuları seçebiliyorsunuz. Benim oldukça hoşuma gitti. Ayrıca zamanla, olmayan ama oldukça ilginç istatistikleri de siteye ekliyorlar.

Ağaç Elektriği İle Yangınla Mücadele  

Kategori :

Karbondioksiti özümseyen bunun karşılığında bize taze oksijen veren, bazen kullandığımız koltuk, bazen bize gölge olan yaşayan varlıklardır ağaçlar. Ağaçlar hakkında bilmediğimiz ufak bir detay daha var. Her birinin az da olsa elektrik üretebildiği.

MIT'den bilim adamları ağaçların eletrik üretme özelliği üzerine yıllar süren araştırmalar yapmışlar. Ağaçtaki elektriğin, toprakla ağaç arasında oluşan PH farklılığından dolayı oluştuğu ve bu elektrik miktarının da küçük elektriksel aygıtların çalışmasına yettiği bulunmuş. İlginç, bir o kadar da şaşırtıcı. Peki bu bilgiyle ne yapılabilir?

Küresel ısınma dolayısıyla ormanlarda oluşan ısı artışları bilindiği üzere yangınlara sebep olmakta. Bu ısı artışlarını gözlemleyebilmek için uzun zamandır orman içlerinde hava kontrol istasyonları kullanılmakta. Bu istasyonlardan gelen ısı verileriyle orman yangınlarına anında müdahale etmek mümkün olabilmekte. Fakat bu sistemin bir dezavantajı var. Hava kontrol istasyonlarını geniş bir ormanda kullanmak oldukça maliyetli. Elektronik sistemler batarya kuvvetiyle çalışıyor ve bu bataryalar devamlı kontrol edilmeli ve değiştirilmeli. Küçük bir ormanda bunlardan en az 100 adet bulunması gerektiğini düşünürsek maliyeti anlamış oluruz.

MIT araştırmacıları ise bunu biyo enerji modülleriyle ağacın elektrik üretme özelliğini kullanarak, ağaca zarar vermeden gerçekleştirmeye çalışmışlar. Biyo enerji modülü çalışması için gerekli elektriği ağaçtan alıyor ve ağaç yaşadığı sürece çalışmaya devam ediyor.

Bu yeni teknoloji Massachusetts'de bulunan Voltree Power adlı şirket tarafından test edilmiş ve üretilmiş. 2009 ilk baharında Voltree Power ekibi, hazırladıkları aygıtları bir gibi ormanlara yerleştirmeye başlayacak.
Orman yangınlarını daha kıvılcım halindeyken haber almak ve müdahale etmek için kullanılabilecek mükemmel bir sistem.


-Kaynaklar-
M.I.T.
inhabitat.com

cihanozdemir.com