Ağaç Elektriği İle Yangınla Mücadele  

Kategori :

Karbondioksiti özümseyen bunun karşılığında bize taze oksijen veren, bazen kullandığımız koltuk, bazen bize gölge olan yaşayan varlıklardır ağaçlar. Ağaçlar hakkında bilmediğimiz ufak bir detay daha var. Her birinin az da olsa elektrik üretebildiği.

MIT'den bilim adamları ağaçların eletrik üretme özelliği üzerine yıllar süren araştırmalar yapmışlar. Ağaçtaki elektriğin, toprakla ağaç arasında oluşan PH farklılığından dolayı oluştuğu ve bu elektrik miktarının da küçük elektriksel aygıtların çalışmasına yettiği bulunmuş. İlginç, bir o kadar da şaşırtıcı. Peki bu bilgiyle ne yapılabilir?

Küresel ısınma dolayısıyla ormanlarda oluşan ısı artışları bilindiği üzere yangınlara sebep olmakta. Bu ısı artışlarını gözlemleyebilmek için uzun zamandır orman içlerinde hava kontrol istasyonları kullanılmakta. Bu istasyonlardan gelen ısı verileriyle orman yangınlarına anında müdahale etmek mümkün olabilmekte. Fakat bu sistemin bir dezavantajı var. Hava kontrol istasyonlarını geniş bir ormanda kullanmak oldukça maliyetli. Elektronik sistemler batarya kuvvetiyle çalışıyor ve bu bataryalar devamlı kontrol edilmeli ve değiştirilmeli. Küçük bir ormanda bunlardan en az 100 adet bulunması gerektiğini düşünürsek maliyeti anlamış oluruz.

MIT araştırmacıları ise bunu biyo enerji modülleriyle ağacın elektrik üretme özelliğini kullanarak, ağaca zarar vermeden gerçekleştirmeye çalışmışlar. Biyo enerji modülü çalışması için gerekli elektriği ağaçtan alıyor ve ağaç yaşadığı sürece çalışmaya devam ediyor.

Bu yeni teknoloji Massachusetts'de bulunan Voltree Power adlı şirket tarafından test edilmiş ve üretilmiş. 2009 ilk baharında Voltree Power ekibi, hazırladıkları aygıtları bir gibi ormanlara yerleştirmeye başlayacak.
Orman yangınlarını daha kıvılcım halindeyken haber almak ve müdahale etmek için kullanılabilecek mükemmel bir sistem.


-Kaynaklar-
M.I.T.
inhabitat.com


4 Yorum

Adsız   yazdı 4 Ekim 2008 22:13

Kullanilan yontemin maliyetinden dolayi alternatif olarak uretilmis aracin maliyetinden bahsedilmemis olmasi dikkatimi cekti...
Tek avantaji batarya degisiminin gerekmemesi anladigim kadariyla ancak ana aletin ne kadar maliyette oldugu soru isareti..? Yeni bulunmus gelistirilmis bi yontem, yontemde kullanilacak aletin yaygin olmamasi, uretim birim maliyetini yukseltiyor... Buda insana cokda ucuz olmayacagini dusunduruyor...

Adsız   yazdı 6 Ekim 2008 08:57

Doğru söylüyorsunuz maliyet hakkındaki tek açıklama şu anda kullanılan yöntemlerden daha ucuz olacak olması.

Çok yeni ve ilginç bir teknoloji. Dediğiniz gibi ilk başlarda maliyeti yüksek olabilir. Yalnız bu bir sorun değil. Bildiğiniz üzere her yeni çıkan teknoloji başlarda maliyetli olabiliyor ama zamanla teknolojinin yaygınlaşması ve diğer ülkelerin de üretime geçmesiyle bu maliyetler oldukça düşüyor.

Yazıda geçtiği gibi asıl amaç maliyetleri düşürmek ve uyarı sisteminin hızını artırmak. Bakalım bizim ülkemizde ne zaman uygulamaya geçip yaygınlaşacak ileriki yıllarda göreceğiz.

Acaba sistem ne kadar dayanıyor? Ağaçtan salgılanan kimyasallardan, ya da atmosfer olaylarından nasıl etkileniyor?

Yazı için teşekkürler.

Ahmet bey;
Önceden dediğim gibi sistem daha çok yeni ve geniş bir uygulama sahası daha olmamış. Dolayısıyla sistem ile ilgili bahsettiğiniz özellikler zamanla ortaya çıkacak şeyler.

Teşekkür ederim ilginize.

Yorum Gönder

cihanozdemir.com