Dalga Enerjisinden Elektrik  

Kategori : |

cihanozdemir.comFikir eski ama teknoloji çok yeni. Genellikle dalga enerjisi için ütopik projeler üretildi, uygulamaya geçen ve tam randımanla çalışanı ise olmadı. 18 Aralık 2008 tarihinde dünyanın ilk ticari gelgit akım türbini, dalgalardan elektrik enerjisi üretmeye başladı. İngiliz şirket Marine Current Turbines, ilk kez maksimum kapasite olan 1.2MW'lık elektrik üretimine ulaştı ki diğer uygulamalar bu değerin ancak yüzde 10'una ulaşabiliyor. Dalgadan elde edilen enerjiye göre oldukça iyi bir değer. Neden iyi bir değer? Üretilen elektrik eğer maliyetleri karşılayıp aynı zamanda kâra da geçirtiyorsa bu ticari anlamda kullanabilir olduğunu gösterir. Özellikle Karadeniz'de mutlaka bizim de bu teknolojiyi kullanmamız lazım eğer temiz ve ucuz enerji kaynağı istiyorsak.

2004 yılında yine aynı şirket dalgalardan sadece 300kW'lık enerji üretebiliyordu. Aşağıda Seagen adlı türbinlerinden şu ana kadar erişebildikleri 1,201.8kW'lık enerjinin ekran görüntüsü bulunmakta (test değeri).

Türbinlere Seagen adı verilmiş. Seagen "su altı yel değirmeni" prensibiyle çalışıyor. İlk olarak Mayıs ayında Kuzey İrlanda'nın Strangford Körfezi'ne yerleştirildi. SeaGen şu anda tam kapasite günün 22 saati aktif çalışabilmekte.

SeaGen tarafından üretilen elektrik, İrlanda enerji şirketi ESB tarafından satın alınmakta ve Kuzey İrlanda ile İrlanda'da ki müşterilerine dağıtılmaktadır. SeaGen şu an 1000 eve yetecek kadar enerji üretebilmetedir.

SeaGen 16 metre çapında, 600kW'lık iki türbine sahip. Suyun hareketinden alınan kinetik enerji miktarı, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisindeki gibi sistem kesitinin akışla kaç metrekare temas ettiğine bağlı. SeaGen'in pervaneleri 400 metrekarelik temas yüzeyine sahip ki bu sayede 2,4m/s'lik (5 knot) su akışında 1,2MW enerji üretebilmekte.

Denizde çalışmasını gösteren animasyon:


Şu anda İngiltere'nin denize kıyısı olan bütün şehirlerinin elektriğinin bu teknolojiyle karşılanması gündemde. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak Türkiye, mutlaka bu sessiz, verimli, çevre dostu teknolojiye yatırım yapmalı.

İngiltere'de gelecek yıllarda yapılması düşünülen dalga enerjisinden elektrik enerjisi üretilecek yerler.

-Kaynaklar-
marineturbines.com
tr.wikipedia.org
flickr.com


10 Yorum

Gerçekten hayran kaldım.
Çevre kirliliği yok, gürültü yok ve sistem dediğiniz gibi ihtiyacı karşılıyorsa yapılmasında hiçbir mahsur yok.
ama bizim güzel ülkemiz bu tür projelere karşı olan allerjisini yenebilir mi bilmem.

En kısa zamanda devlet teşvikiyle bu iş üzerine fabrika kurulup, üretime geçilmesi lazım. Teknik olarak fazla detayı yok, zamanla da kendini fazlasıyla amorti eder. Bir şehrin elektriğinin %20'sini karşılasa Türkiye enerji bağımlılığından kurtulur.

Dediğiniz gibi Türkiye'nin önündeki en önemli sorun "bürokrasi". Yoksa bunu yapacak mühendis ve işçi bizde fazlasıyla var.

3 tarafı denizle kaplı olupda bundan yararlanamayan tek ülke bizim ki olmalı...

Ne yazık ki :(

Bence buradaki en önemli sorun suyun altındaki generator ve gearbox ta olur. sızdırmazlık sorun cıkartabilir,o yüzden zor bir proje ki cihan bey

ülkemizde bu projenin mühendisliğini yapacak ne bir üniversite var ne laborutuar sartları. Bu sebeple ulkemizde bunu yapacak bence mühendis zor cıkar.

Not: sitenizi uzun süredir takip ediyorum. Şahsıma bilgi kültür acısından cok katkınız oldu. teşekkür bilgi ve birikimlerinizi paylatıgınız için. Murat Hızlıkurt

Beyler Sayın Enerji Bakanımız,Sayın İstanbul BŞ.Belediye Başkanımız Lise Coğrafya bilgime göre İstanbul Boğazında iki yönde sabit akıntı var Daha ne duruyoruz, Biz böyle uyumaya devam adersek birgün bu güzelim ülkeyi başkalarına kaptıracağız Lütfen uyanın ve fizibilite çalışmalarını başlatı Lütfen UYANIN ARTIK !!!

Beyler, başlayan biryerlere ulaşır olmazsa hazırını alırız ama önce niyet önemli Lise Coğrafya bilgilerime göre İstanbul boğazında iki yönlü sabit akıntı var.Bu değerlendirilemezmi ? Sayın Enerji bakanımız,Sayın İst.BŞB.Başkanımız ve başkab adayları bir fizibilite çakışması yapsak ne kaybederiz Lütfen !!! Enis KÜÇÜKIRAVUL

aslaında biz de buna benzer bir çalışma içersinie girdik fakat
istanbul boğazında ne kadar akımın olduğu hakkında acil bilgiye ihtiyacımız war ulaşabileceğim
bir yer biliyor iseniz bana ulaşırmısınız
navalarchitect87@gmail.com

Bazı yorumlarda Lab ve Mühendislik yetersizliği hakkında bahsedilmiş ben bu konun artık ağız alışkanlığı hale geldiğine inanıyorum son 10 yılda bence Türkiye teknoloji konusunda üreten ülkeler arasına girdi Cern de çalışan çok sayıda Profesörümüz Avrupada Amerikada bir çok dalda çok sayıda Mühendislerimiz başarılı çalışmalar yapıyor

aranan ülke mühendisleri arasında olduğuna inanıyorum yabancı ülkeler bizi istemesede çok başarılı mühendislerimiz var.

Salih Bey,
Bizde ne yazık ki insana yatırım yok. Dışarıdan en teknik, en güzel, en gelişmiş aygıtları, malzemeleri alıyoruz ama mühendisimize bir makina kadar değer vermiyoruz, önünü açmıyoruz. Aldığımız makinanın bakımını yaptırıyoruz! Hayır o da olacak ama kendisini geliştirmesi için de fırsat vereceksin.

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com