Panama Kanalı + Gatun Kapıları  

Kategori :

77 kilometre uzunluğuyla dünyanın insan eliyle yapılmış en uzun kanalı olan Panama Kanalı, Orta Amerika'nın en güney ülkesi Panama topraklarında yer alır ve Atlantik Okyanusu ile Büyük Okyanusu birbirine bağlar. Kanalın yapımı, tarihin en büyük ve en zor mühendislik projelerinden biri olmuştur.


15 Ağustos 1914'de resmi açılışı, 1.Dünya Savaşı'nın başlangıcına denk düşmesi yüzünden mütevazi bir şekilde yapılan Panama Kanalı'nın iki büyük geçişinden biri Gatun Kapıları'dır. Gemiler bu kapılarda üç aşamalı bir şekilde 26 metre kadar yukarı çıkartılır veya aşağıya indirilir. Her kapı bölmesi 33.5 metre genişliğinde ve 306 metre uzunluğundadır. Üç kapıdan oluşan Gatun geçişinin toplam uzunluğu 1.9km'dir. Amerikan hükümetine 375 milyon dolara malolan kanal, bugüne dek en pahalı inşaatlardan biri olma özelliğini halen taşımaktadır.

Kanal üzerinde Gatun Kapıları'nın yanısıra Pedro Miguel ve Miraflores Kapıları'da bulunmaktadır.

Miraflores Kapıları

Miraflores Kapıları'na ilk suyun alınması

Gatun Kapıları panoramik görüntü

Gatun Kapıları'nı inşaat durumunda gösteren bir fotoğraf


Gatun Kapıları'nı çalışırken gösteren hızlandırılmış video



Panama kanalının çalışma prensibini gösteren animasyon:



Bugün New York'tan San Francisco'ya giden bir geminin, Panama kanalını kullanarak 9.500 km yol yapması, Horn Burnu'nun dolaşılmasını zorunlu kılan eski günlerdeki 22.500 km yola oranla büyük bir kolaylıktır.

Açılışından 2002 yılına dek, yaklaşık 800.000 geminin geçtiği tahmin edilen Panama Kanalı'ndan her yıl 14.000'den fazla gemi geçmekte olup taşınan yük miktarı 203 milyon tonu bulmaktadır.

Kanal boyunca yolculuk yaklaşık 9 saat sürmektedir.

Kanal ebatlarını metre ve feet olarak ölçülerini gösteren animasyon:


Daha fazla bilgi:
tr.wikipedia.org
pancanal.com


37 Yorum

gerçekten harika bir sistemmiş, bunu daha önce görmemiştim. Bizim bu değerli bilgiye ulaşmamızı sağladığın için çok teşekkürler Cihan Abi.

Ne demek Gökhan ben teşekkür ederim. Aslında o kadar teknik detayı var ki Panama Kanalı'nın ben ancak %10'unu buraya taşıyabildim.

çok ßeğendim ... tek kelimeyle wonderful..!

büşra bencede vonderfull:D

valla gerçekten müthiş bir proje ben de yeni öğrendim kimin aklına gelir ki denize asansör kurucan bir ülkeyiortadan ikiye bölücen geçit yapıcan ve taaa dolanarak panamayı geçmek yerine bir geçitle bir okyanustan diğierine geçicen

Panama Kanalı gibi Süveyş, Cebelitarık kanalları da dünya ticaretine yön veren kanallar. Ama içlerinde iki okyanusu birleştiren insan eliyle yapılmış tek kanal, Panama Kanalı.

ben bı sey merak ettım kanala gelen bı gemı ıcın bellı bı su denıze gıdıyo kanaldan cıkarken yıne bellı bı mıktar su denıze gıdıyo yanı sureklı bı mıktar su azalıyo kanaldan bellı bı sure sonra su sevıyesı cok asagıya dusmez mı kanalın

Animasyonda denizle olan seviye eşitlenmesine dikkat edin.

animasyonda hem deniz seviyesine eşit olması gerekiyor hem de yoğunluğuna dikat edilmesi gerekiyor

arkadsalar benım odewım panama kanalıyla ılgılıde bana yardım edermsınıznasıl calısıor bu sıstem?*teşk.

size4 çok teşşkür edrim ödevimi tam manasıyla bitrmeme yardımcı oldunz :)

Cihan Bey,

Ellerinize sağlık. Çok faydalı bir site yapmışsınız. Günümüzde bilgiye ulaşmak kolay ama bilgi kirliliği de bir o kadar fazla. Emeğinize sağlık.
Pet şişe üretimi de videolarınızdan birinde var. Biz de Pet şişe üretimi yapıyoruz. İzmir tarafına yolunuz düşerse canlı olarak görmek ilginizi çekerse memnun oluruz.

Selamlar,
Metin ABKA
metinabka@yahoo.com

Merhaba Metin Bey,

Teşekkür ederim iltifatlarınız ve takdirleriniz için. Zannedersem şirketinizin adı Plaş Plastik Ambalaj. Ben de bir zamanlar plastik sektöründe çalışmış birisi olarak internette şirketinizi oldukça gelişmiş ve modern buldum. Yolum İzmir'e düşerse sizi rahatsız ederim artık.

Sağlıcakla kalın.

ya arkadaslar bu videoları nasıl indircez bilen varmı?

Cihan Bey bize ulaştırmış olduğunuz bilgiler gerçekten çok güzel ve değerli, emeğiniz için çok teşekkür ediyorum..

arkadaşlar bu kanaldan hep denize doğru bi su kaybı var ama kanala su nasıl sağlanıyor??

cevap yazarsanız sevinirim :) ???

evet arkadaşlar da bu kanaldan devamlı okyanusa doğru bi su kaybı var ya kanaldaki su biterse ? nolucak

Eğer böyle bi su kaybı gerçekleşir ve kanalda büyük ölçüde su kaybı olursa okyonustan kanala su pompalanarak sorun giderilebilir belkide şuan bile pompalanıyordur.

bu kadar gösterişli durması onu çok masum yapıyor. ama 27000 kişinin inşaat sırasında öldüğü düşünüldüğünde tüylerim diken diken oluyor :S

Bu mühendislik harikası projeyi alkıpşlamamak mümkün değil.Necati BİROL

animasyonun olduğu pencerede sağ üstte kanala doğru bir nehrin aktığını göreceksiniz, pasifik ve atlantik okyanuslarının ikiside daha aşağıda kalmakta.
Paylaşımız için çok teşekkürler...

gerçekten mükemmel bir eser tek kelime ile harika

Sitedeki ses sinir bozuyor. Ondan gayrisi güzel.

tesekkürler sayenizde bikaç kör cahil birseyler öğrendi.

hakikaten süper birşey adamlar suyun kaldırma kuvvetini mükemmel bir şekilde kullanmışlar video paylaşımı içinnde tesekkur ederim

işte mühendislik bu.. söyleyecek tek şey var
brilliant...(arıza:))

Videoyu kaydetmek için ne yapmam gerek

süveyş kanalını yapan kışi kazancını panama kanalı inşasında kaybetmiştir

sabah sabah bir sitede izleyince aklıma takıldı burada buldum çalışma mantığını teşekkürler.

Ben teşekkür ederim Levent Bey.

çok iyi bir bilgi oldu teşekkürler

gemicilik sanayisi ile ilgili olarak çalışma yaparsanız merak edilen bir konuyuda degerlendirmiş olacaksınız.pek fazla bilinmeyen tuzla gemi sanaiyi gemi inşaatı ve gemi tamir işleri konusuda sitenizi canlandıracaktır saygıla

Tek kelime ile harika

Evet bencede T]rkiyenin gururu tuzladaki gemi sanayisi bunun uzrinde durmak gerek

kanal istanbulun daha görkemli ve muhteşem olacağına inanıyorum

Karadenizi Marmaraya bağlama projesini düşünenler Süveyşi yapanın durumunu da göz önüne almalıdırlar.
21.şubat.2012 de yorum gönderen isimsiz kahraman o taşın altına elini sok dersek sokabilir mi?
Günümüz teknolojisine göre kazılacak zeminin nereye ve hangi vasıtalarla nakledilebilir ve o vasıtalara kılavuzluk yapacak yoolar ne kadar zamanda bitirilebilir.
İstanbul'un daha görkemli ve muhteşem olacağına inandığı bu konuda kendisinden başka kaç kişi çıkacaktır. Bu konu Panama kanalı kadar zor bir şey. En azından 10 yıl hazineden oraya para akacaktır.

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com