Unutulan Unutturulan Kut-ül Ammare Zaferi  

Kategori :

Birinci Dünya Savaşı’nda Türk ordusunun Çanakkale’den sonra kazandığı en büyük zafer. İngilizlere Göre Kut Zaferi "1842’deki Kabil bozgunundan beri İngiliz ordusunun yaşadığı en aşağılayıcı hezimet…". Ne yazıkki TRT2'de çıkan bir tarih belgeselini izlemesem heralde bu zaferden ömrüm boyunca hiç haberdar olamayacaktım. Niye tarih kitaplarımızda bu zaferlerimiz yer almaz! Acaba tarih kitaplarına sığamayacak kadar çok zaferimiz olduğundan mı yoksa birilerinin bizim şanlı tarihimizi ve gerçek düşmanlarımızı yeni neslin öğrenmesini istememelerinden mi kaynaklanıyor?

Irak-ı Arab;
Bugünkü Irak'ın Dicle ve Fırat havzası içerisinde yer alan ve Basra'ya kadar uzanan bir zamanların Mezopotamyası. Osmanlı ordusunun I.dünya savaşında çarpıştığı cephelerden biri olan Irak cephesinde 1916 yılında Halil Paşa kumandasındaki Türk ordusu olanca yokluğa ve imkansızlığa rağmen Çanakkale'de yaptığının aynısını yapmış ve tüm hızı ile ilerleyen İngiliz ordusunu önce durdurmuş ve çembere almış ardından onları kurtarmaya gelen İngiliz birliklerini yenilgiye uğratmış ve sonrasında General Townshend komutasındaki İngiliz tümenini Kut’ül-ammare şehrinde 13 general, 481 subay, 13.300 askeri ve tüm savaş araç gereçleri ile esir almışlardır.
Halil Paşa zafer sonrası ordusuna yayınladığı bildirisinde şöyle demiştir:

29 Nisan 1916 tarihli günlük ordu emri…

ORDUMA

Arslanlar!..
1- Bugün Türkler’e şerefü şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın müşemmes semasında sühedamızın ruhları şadü handan pervaz ederken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum.

2- Bize ikiyüz seneden beri tarihimizde okunmayan bir vakayı kaydettiren Cenab-ı Allah’a hamdü şükür eylerim. Allah’ın azametine bakınız ki, binbeşyüz senelik İngiliz Devleti’nin tarihine bu vakayı ilk defa yazdıran Türk süngüsü oldu. İki senedir devam eden Cihan harbi böyle parlak bir vaka daha göstermemiştir.

3- Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut’u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve on bin neferini şehit vermiştir. Fakat buna mukabil bugün Kut’da 13 general, 481 subay ve 13.300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30.000 zayiat vererek geri dönmüşlerdir.

4- Şu iki farka bakınca cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu vakayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır.

5- İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci vakayı Çanakkale’de, ikinci vakayı burada görüyoruz.

6- Yalnız süngü ve göğsümüzle kazandığımız bu zafer yeni tekemmül eden vaziyeti harbiyemiz karşısında muvaffakiyeti atiyemizin parlak bir başlangıcıdır.

7- Bugüne KUT BAYRAMI namını veriyorum. Ordumun her ferdi, her sene bu günü tesit ederken şehitlerimize yasinler, tebarekeler, fatihalar okusunlar. Sühedamız, hayatı ulyatta, semevatta kızıl kanlarla pervaz ederken, gazilerimiz de atideki zaferlerimizle nigehban olsunlar.

Mirliva Halil
Altıncı Ordu Komutanı
24 / 04 / 1916

Avustralyalı araştırmacı Dr.Gaston Bodart bu zaferi, “İngiliz prestijinin birinci dünya savaşı’nda yediği en büyük darbe" olarak yorumlamıştır.

Yaklaşık 5 ay süren kuşatmanın ardından, 13 general, 481 subay ve 7 bini Hintli 13 bin 300 İngiliz askeri Türk birliklerine teslim oldu. Tarihe Kut ül Amare zaferi olarak geçen savaşlar sırasında İngilizler 40 bin kayıp ve esir verirken Türk birlikleri ise 25 bin askerini kaybetti.

Kut ül Amare savaşı sırasında Türk birlikleri sınırlı sayıda uçakla önemli görevler yaptı. Keşif görevleri yapan Türk uçakları bir taraftan da düşman hedeflerini bombardıman etti. 26 Nisan 1916’da Kut ül Amare’deki İngiliz kuvvetlerine erzak yardımına çalışan bir İngiliz uçağı da Türk avcı uçağı tarafından düşürüldü.

Ancak kazanılan bu tarihi zafere rağmen savaşın genelinde mağlup olan Türk ordusu, takviye edilen İngilizlerin bölgeyi Şubat 1917’de işgal etmesine engel olamadı. Irak’ın güneyine 1914 sonlarında çıkarma yapan İngilizler, ancak Mart 1917’de Bağdat’a ulaşarak kenti işgal etti.


6 Yorum

Adsız   yazdı 5 Mart 2009 17:08

Allah hepsine rahmet eylesin...

32 yasındayım ve böyle önemli bir zaferi yeni duyuyorum.Sanırım savaşın bütününü değiştirmesede,mondros antlaşmasında elimizi biraz kuvvetlendirmiştir diye düşündüm.Türk tarih derslerinde bu zafer üzerine pek değinilmemeside tarihi kazananların yazdığı tezini ortaya koyması bakımından düşündürücüdür.

türklerin kutul amere de başarı elde ettiğini biliyordum fakat ehemmiyetinin bu kadar olduğundan hiç haberim olmamıştı.kim bilir daha ne başarılar ne kahramanlar var da haberimiz yok,şehidlerimizin ruhu şad olsun...

Natoya üyelik sırasında bu savaşın unutturulmasını şart koşmuşlar diye bir bilgim var fakat ne kadar doğru bilemiyorum.

Kimse niye böyle büyük rüşvet (2 miliyon altın serlin) teklif edildiğini,
niye İngiliz tarihçisi James Morris, Kut'un kaybını
"Britanya (İngiltere) askeri tarihindeki en aşağılık şartlı teslimi"
olarak tanımladığını, niye İnternet'ten ve ansiklopedilerden
General Townsend'in medenî durumunun silindiğini anlatmıyor!

Çünkü General Townsend, Büyük Britanya Kralı'nın eniştesi idi!..
Kralın kızkardeşi ile evliydi!..
Bir hanedan mensubu ilk defa esir düşüyordu!..
Bu yenilgi İngiliz basınında ve kamuoyunda çok büyük bir infial uyandırdı.
Türkler'in Kutül Amare zaferini tarihten silmeye kalktılar!

Kimse niye böyle büyük rüşvet (2 miliyon altın serlin) teklif edildiğini, niye İngiliz tarihçisi James Morris tarafından, Kut'un kaybının
"Britanya (İngiltere) askeri tarihindeki en aşağılık şartlı teslimi"
olarak tanımlandığını, niye İnternet'ten ve ansiklopedilerden General Townsend'in medenî durumunun silindiğini anlatmıyor!

Çünkü General Townsend, Büyük Britanya Kralı'nın eniştesi idi!.. Kralın kızkardeşi ile evliydi!..
Bir hanedan mensubu ilk defa esir düşüyordu!..
Bu yenilgi İngiliz basınında ve kamuoyunda çok büyük bir infial uyandırdı. Türkler'in Kutül Amare zaferini tarihten silmeye kalktılar!

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com