Dünyanın 7 Yeni Harikası  

Kategori :

İsviçreli iş adamı Bernard Weber'in 20 Haziran 2007'de başlattığı dünyanın yeni 7 harikasının belirlenmesi 7/7//7'de sona erdi. Ayasofya Cami adaylar arasında olmasına rağmen dünyanın 7 harikası arasında yer almadı. Türkiye'de eski 7 harikada bulunan Artemis Tapınağı ve Zeus Heykeli de yeni 7 harika arasında yok. Ayrıca Mısır Piramitleri artık bir harika değil! Aslında bu seçim hem UNESCO hemde BİRLEŞMİŞ MİLLETLER tarafından kabul görmemektedir. UNESCO, seçilen yeni listeyi desteklemediğini açıkladı. Bu liste daha çok, tek bir kişinin şöhret ve kar amacıyla başlattığı bir çalışma olarak görülüyor.


Merkezi Paris'te bulunan BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), dünyanın yeni 7 harikasını belirlemek amacıyla yapılan oylamayı, yalnızca oylamaya katılanların düşüncesini yansıttığı gerekçesiyle desteklemediğini açıklarken, New7Wonders Vakfı Başkanı Weber, yapılan oylama sonucu elde ettikleri gelirin yüzde 50'sinin tüm dünyadaki eserlerin restorasyonu amacıyla harcanacağını belirtti. Restorasyonu yapılacak eserler arasında, Afganistan'da 2000 yılında Taliban tarafından havaya uçurulan dev Bamiyan Buda heykeli de bulunuyor.

Yeni 7 Harika;

Ürdün'deki Petra Antik Kenti,
Çin Seddi,
Brezilya'daki Kurtarıcı İsa Heykeli,
Peru'daki Machu Picchu Antik Kenti,
Meksika'daki Chichen Itza Piramidi,
İtalya'nın Roma kentindeki Kolezyum ve
Hindistan'daki Tac Mahal anıtmezarı şeklinde sıralandı.

Eskiler listeye giremedi

Dünyanın 7 harikasının yer aldığı listede şu eserler yer alıyordu: Gize Piramitleri, Babil'in Asma Bahçeleri, Zeus Heykeli, Artemis Tapınağı, Rodos Heykeli, İskenderiye Feneri ve Halikarnas Mozolesi. Akdeniz havzasında yer alan anıtlarla ilgili liste, milattan önce 2. yüzyılda şekillenmişti.

Herhalde Batı yeni turizm yerleri ve yeni rantlar peşinde!

Yeni 7 Harika'yı ve adayları görmek için:
http://www.new7wonders.com/index.php?id=633 adresine bakabilirsiniz.


0 Yorum

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com