"Phishing" namı diğer Oltaya Getirme  

Kategori :

Son zamanlarda internette ve maillerde phishing linkleri dolaşmaya başladı. Kısaca Phishing, İngilizce "Password" (Şifre) ve "Fishing" (Balık avlamak) kelimelerin birleşmesiyle kullanılan illegal yollarla bir kişinin şifresini veya kredi kartı detaylarını öğrenmesine denir. "Phisher" diye tanımlanan şifre avcıları, genelde e-mail vb. yollarla şahıslara ulaşır ve onların kredi kartı vb. detaylarını sanki resmi bir kurummuş gibi isterler. Bu "av"a karşılık veren kullanıcıların da hesapları, şifreleri vb. özel bilgileri çalınmaktadır.

Örnek olarak; format açısından resmi bir banka konseptinde bir e-mail alınır, ve bu e-mail'de şifre, kredi kartı numarası vb. bilgilerin verilmesi önerilir.

Phishing karşısında tüm bankalar vb. kurumlar hiç bir zaman kullanıcılarından e-mail aracılığı ile özel bilgilerini istemeyeceklerini, böyle bir durumda e-mail'i vb. talepleri kendilerine iletmelerini önerirler.

Antivirüs yazılımı üreticisi McAfee tarafından hazırlanan sitede phishing ve spam postaları tanıyıp tanıyamadığınızı ölçebilirsiniz. Testte toplam 10 soru bulunuyor. Gerçek olduğunu düşündüğünüz sayfayı "I think this site is authentic." deyip yanındaki kutucuğu işaretliyorsunuz. Buradan linke ulaşabilirsiniz.


0 Yorum

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com