730 Tonluk Sönümleyici Çelik Top  

Kategori :

cihanozdemir.comTaipei 101. Burj Dubai (900 metre) tamamlandıktan sonra 2. sıraya düşecek olsa bile 508 metre yüksekliğiyle şu an dünyanın en yüksek gökdeleni. Bu yüksekliğe erişen gökdelenlerdeki genel sorunlar Taipei 101'de de mevcut. Bunlardan en önemlileri rüzgar ve deprem yükleri. Özellikle şiddetli rüzgar yüksek gökdelenlerin son katlarıbeşik gibi sallayabiliyor. Bu sallanma, kuvvetli rüzgarlarda yatayda 1 metre deplasmanlara neden olabiliyor ki 500 metre yükseklikte oturan birisi için bu 7 şiddetindeki bir depremi ofisinde yaşaması demek.


Maliyeti tam $4 milyon dolar. Topun çapı 5,5 metre. Ağırlığı 730 ton. Topu taşıyan 16 çelik kablonun her birinin çapı 10 cm. 41 adet çelik plakadan oluşuyor. Alt tarafında bulunan 8 adet damper hareket anında oluşan kuvvetleri absorbe ederek topa her yöne doğru 1,5 metre salınım imkanı veriyor. Buda binanın salınımının %40 oranında düşmesini sağlıyor.


Bu devasa çelik topun yapılma nedeni sadece rüzgar değil tabi. Depremlerde oluşan büyük yatay kuvvetler içinde bir sigorta. Deprem frekansıyla aynı salınımı yaparak yapını stabil kalmasını sağlıyor. Yakında bütün yüksek binalarda bu uygulamayı görmemiz mümkün.


Aşağıda bir turistin binayı gezerken o sırada oluşan salınımı çektiği bir video var.


-Kaynaklar-
deputy-dog.com
popularmechanics.com

Futuristik ve Fantastik Mimari  

Kategori : | |

cihanozdemir.comDünyanın 4 tarafından dijital sanatçıların futuristik ve fantastik mimari çizimleri. İnsan düşüncesinin sınırlarının ne kadar sonsuz olabileceğini görün. Aşağıda göreceğiniz resimler NVidia ve Computer Graphics Society’nin (Society of Digital Artists) düzenlediği mimarlık ve peyzaj yarışmasında (NVArt: Art Space) ödül kazanan resimler. Aslında çizimler çok ütopik gibi görünsede mesela Dubai'de yapılan ve geçmişte "olmaz" denilen projeler gibi gelecekte betona, çeliğe yada karbon fibere bürünmüş halleriyle karşımıza çıkma olasılıkları oldukça yüksek. Geleceğin Binaları adlı yazıda da bu projelere önceden değinmiştik. Bu arada onur ödülü alan çizimler arasında Türkiye'den "Heaven in Desert" ile Tolgahan Güngör'de var.

1.lik Ödülü:
2 Adet NVIDIA Quadro FX 5500 ekran kartı ve 1 haftalık ‘herşey dahil' $10,000 dolar değerinde bir tatil.
Büyük hali için buraya tıklayın...

2.lik Ödülü:
NVIDIA Quadro FX 5500 ve $500 dolarlık American Express Hediye Çeki.
Büyük hali için buraya tıklayın...

3.lük Ödülü:
NVIDIA Quadro FX 3500 ve $500 dolarlık American Express Hediye Çeki.
Büyük hali için buraya tıklayın...

Onur Ödülü alan diğer çizimler:

-Kaynak-
cgsociety.org

Minyatür Eşyalar  

Kategori : |

cihanozdemir.comMinyatür eşyalara sanatsal yaklaşım. Fotoğrafları çeken kişi oldukça güzel açılardan yakalamış enstantaneleri. Özellikle ilaç kutusunun bulunduğu fotoğrafa bayıldım :)


Sığınak Deliciler  

Kategori :

Yada "beton deliciler". Bunların amacı yerüstü hedeflerini imha etmek değil; dünyanın çeşitli bölgelerindeki yeraltı hedefleri ve sığınakları saf dışı bırakmak. İstihbarat kaynaklarına göre, bugün dünyada 10 bin civarında yeraltı hedefi ya da sığınağı bulunuyor ve üstelik bu sayı da giderek artıyor. Dünyanın jandarması Amerika da işte 'ne olur ne olmaz' düşüncesiyle çoktandır bu yeraltı hedeflerini gündemine almış bulunuyor.

Kuveyt ve Irak savaşlarında da kullanılan hatta televizyonlardan canlı olarak yayınlanan, Amerika'nın elinde bu tür hedefler için geliştirilmiş ve hali hazırda bekleyen çeşitli güçlerde 'Bunker buster' denen sığınak deliciler var. Hatta bunlardan bilinmeyen miktarı da İsrail'e satmış bulunuyor.
Esasen sığınak deliciler hem tasarım hem de üretim bakımından birçok zorluğu içinde barındırıyor. Metal muhafazalarının çok sert metalden olması, taşıma kapasitesi, güdüm sistemlerinin çok isabetli olması, yapısının toprağı yaracak bir şekilde tasarlanması gerekiyor. Tabii bunları da optimum şekilde gerçekleştirmek de şart. Bir konuda aşırıya girmek diğer konularda taviz vermek anlamına geliyor. Mesela çok ağır olursa güdüm sistemi beklenen fonksiyonu yerine getirmeyebilir.
Aşağıda sığınak delicilere örnek bir video var:


Etkisini gösteren diğer videolar:



-Kaynak-
strategypage.com
zaman.com.tr

Uçan Rüzgar Türbinleri  

Kategori : |

cihanozdemir.comYeryüzünde konuşlanmış Rüzgar Türbinleri mevcut rüzgar enerjisinden ancak %20-25 dolaylarında faydalanabiliyorlar. Fakat gökyüzünde 300 metreden itibaren bir rüzgar türbinimiz olsaydı bu verim ikiye katlanabilirdi. İşte bu düşünceyle yola çıkan merkezi Ottowa Kanada'da bulunan Magenn şirketi dünyanın ilk havada "yüzen" rüzgar türbinini tasarladı. Aşağıdaki resimlerde de göreceğiniz gibi protipleri bitmiş yeni nesil yenilenebilir enerji aracıyla karşı karşıyayız.

cihanozdemir.comcihanozdemir.comMagenn Hava Pervane Sistemi yada kısa adıyla MARS içi helyum dolu küçük bir balonun iki yanında bulunan jeneratörlerin rüzgar enerjisiyle dönmesiyle oluşan ve açığa çıkan elektrik enerjisini kablolar yardımıyla yere ileten bir sistem. MARS'ın üzerinde bulunan santrifüj bıçakları yüzlerce megawatlık temiz, yenilenebilir enerjiyi yerde bulunan rüzgar türbinlerinden çok daha az maliyetle üretebilmektedir.

cihanozdemir.comcihanozdemir.comcihanozdemir.comcihanozdemir.com

Çalışma prensibini gösteren animasyon

MARS'ı üreten şirketin amacı bu ürünü herkesin kullanabileceği pratik bir elektrik kaynağı haline getirmek. Özellikle elektriğin ulaşamadığı kamp alanları, karavanlar, kırsal alanlar, felaket bölgeleri, madenler gibi yerlerde kullanılması öngörülmekte.

cihanozdemir.comcihanozdemir.comcihanozdemir.comcihanozdemir.comcihanozdemir.comBir kişinin rahatlıkla kullanabileceğini gösteren taslak resimler:

cihanozdemir.comcihanozdemir.comPrototip görüntüleri:

cihanozdemir.comcihanozdemir.comcihanozdemir.comcihanozdemir.comDünya yenilenebilir enerjilere yönelirken ülkemizde hala bu yönde bir araştırma geliştirme olmaması insanı üzüyor.

-Kaynak-
magenn.com

Arşiv

cihanozdemir.com