730 Tonluk Sönümleyici Çelik Top  

Kategori :

cihanozdemir.comTaipei 101. Burj Dubai (900 metre) tamamlandıktan sonra 2. sıraya düşecek olsa bile 508 metre yüksekliğiyle şu an dünyanın en yüksek gökdeleni. Bu yüksekliğe erişen gökdelenlerdeki genel sorunlar Taipei 101'de de mevcut. Bunlardan en önemlileri rüzgar ve deprem yükleri. Özellikle şiddetli rüzgar yüksek gökdelenlerin son katlarıbeşik gibi sallayabiliyor. Bu sallanma, kuvvetli rüzgarlarda yatayda 1 metre deplasmanlara neden olabiliyor ki 500 metre yükseklikte oturan birisi için bu 7 şiddetindeki bir depremi ofisinde yaşaması demek.


Maliyeti tam $4 milyon dolar. Topun çapı 5,5 metre. Ağırlığı 730 ton. Topu taşıyan 16 çelik kablonun her birinin çapı 10 cm. 41 adet çelik plakadan oluşuyor. Alt tarafında bulunan 8 adet damper hareket anında oluşan kuvvetleri absorbe ederek topa her yöne doğru 1,5 metre salınım imkanı veriyor. Buda binanın salınımının %40 oranında düşmesini sağlıyor.


Bu devasa çelik topun yapılma nedeni sadece rüzgar değil tabi. Depremlerde oluşan büyük yatay kuvvetler içinde bir sigorta. Deprem frekansıyla aynı salınımı yaparak yapını stabil kalmasını sağlıyor. Yakında bütün yüksek binalarda bu uygulamayı görmemiz mümkün.


Aşağıda bir turistin binayı gezerken o sırada oluşan salınımı çektiği bir video var.


-Kaynaklar-
deputy-dog.com
popularmechanics.com


1 Yorum

Mühendislikte karmaşık işlerin hemen hemen hepsinde aslında basit mantık vardır. Diğer karmaşık işler bu basit mantığın etrafında şekillenir.

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com