380.000 Litrelik Su Tankı Stabilizatör  

Kategori :

San Andreas Fay Hattı. 1.300 km uzunluğuyla dünyanın en büyük fay hatlarından biri. 1906 yılında San Francisco'yu dümdüz eden depremin ana kaynağı. O kadar aktif ve tehlikeli ki, şu anda bilim adamları tarafından 15 yıl içerisinde San Andreas Fay Hattı üzerinde büyük bir deprem olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

cihanozdemir.comİşte tam da bu fay hattı üzerine kurulu San Francisco. Bu fay hattı, kızgın magmayı yukarı iterek, levhaların kaymasına, üst üste binmesine ve bu aktiviteden sonra ortaya çıkan kontrolsüz enerji de depremlere sebebiyet vermekte. Şu an San Andreas fay hattı bilim adamları için depremin nasıl oluştuğuna ve önlenebileceğine dair üzerinde deneyler yapılan bir yer.

cihanozdemir.com
Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var, San Francisco'nun yerle bir olduğu deprem, modern sismoloji biliminin doğmasını da sağladı.
San Francisco'da 1906'da yaşanan 8,3 şiddetindeki yıkıcı depremden sonra yapılar daha bir sağlam yapılmaya başlanmış. Daha önce Taipei 101'de bulunan 730 Tonluk Sönümleyici Çelik Top'da gördüğümüz gibi yüksek yapıların sağlam yapılmasıyla yetinilmiyor, ayrıca deprem frekansıyla ters yönde çalışan sönümleyiciler de binalara yerleştiriliyor.

cihanozdemir.comcihanozdemir.comcihanozdemir.comSan Francisco'da bulunan 60 katlı, 195 metre yüksekliğindeki gökdelende, Taipei 101'deki sisteme benzer bir teknik kullanılmış. Buradaki tek farklılık, kullanılan malzemenin çelik hidrolik sistemler değil, sadece su olması! Tam 380.000 litrelik su, güçlü rüzgar ve deprem etkisiyle ortaya çıkan salınımı ters frekansla sönümlüyor.

Bu sistem bana Taipei 101'de kullanılan sistemden çok daha pratik ve kullanılabilir geldi. Maliyet açısından da daha avantajlı olacağı aşikar.

-Kaynaklar-
deputydog.com
tr.wikipedia.org
en.wikipedia.org
flickr.com
continuingeducation.construction.com

-Fotoğraflar-
1, 2

Dünyanın 10 Büyük Meteor Krateri  

Kategori : |

cihanozdemir.comResimde ince beyaz çizgi, bir meteorun dünyaya çarpmadan az önce çekilmiş fotoğrafını gösteriyor. Bunun gibi yüzlercesi hergün bizim haberimiz olmadan atmosferimize giriyor. Çoğu atmosferde yok oluyor, atmosfer engelini atlatanlar ise küçük ebatlarda yeryüzüne düşüyor. Tabi hepsi bu kadar küçük ebatlarda olmayabiliyor. Bugüne kadar yeryüzüne düşen devasa meteorların açtığı 10 büyük krater.

10. Barringer Krateri, Arizona, ABD

Bundan tam 49.000 yıl önce yaklaşık 300.000 ton ağırlığında, 45 metre genişliğinde büyük bir nikel-demir göktaşı 65.000 km/saat hızla dünyaya çarpıyor ve şu an Arizona-Amerika sınırları içerisinde bulunan "Barringer Kraterini" oluşturuyor. Patlamanın şiddeti tam 20 milyon TNT'ye eşit. Dünya üzerinde bulunan bozulmadan korunmuş en iyi krater.
Kraterin çapı 1,2 km, derinliği tam 175 metre. 1902 yılında adını aldığı bir maden mühendisi olan Daniel Barringer tarafından bulunmuş.

9. Bosumtwi, Gana

Gana'nın Kumasi bölgesinden 30 km güneydoğusunda bulunan "Bosumtwi Krater Gölü", ülkenin tek doğal gölü. Krater bundan 1,3 milyon yıl önce oluşmuş. Kraterin çapı tam 10,5 km. Zamanla krater suyla dolmuş ve bugünkü gölü oluşturmuş. Etrafı sık yağmur ormanlarıyla kaplı. Ashanti (Gana'nın güneyinde yaşayan etnik bir grup) insanları bu gölün kutsal olduğunu düşünüyor. Onlara göre ölü ruhlar krater gölüne gelip tanrı Twi'ye burada veda ediyorlar.

8. Deep Bay, Kanada

Kanada'da bulunan Reindeer Gölü'nün güney batısında yer alır. "Deep Bay" (derin koy) dikkat çekici şekilde yuvarlak, çok derin ve nadiren sığlık alana sahip. 8 km çapında olan göl bundan 100 milyon yıl öncesinde oluşmuş.

7. Aorounga Krateri, Çad, Afrika

"Aorounga Krateri", Çad'ın kuzeyinde Sahara Çölü bölgesinde bundan 300 milyon yıl önce, yaklaşık 1,6 km çapında bir göktaşının dünyaya çarpmasıyla oluşmuş. Tahminlere göre bu çaptaki bir çarpma 1 milyon yılda bir oluyor.
Krater 17 km genişliğinde, etrafındaki iki halkayla birlikte bu 36 km'ye çıkıyor. Eğer hipotezlere bakacak olursak, bu halkaların zincirleme çarpmaların etkisiyle oluştukları varsayılıyor.

6. Gosses Bluff, Avustralya

Yaklaşık bundan 142 milyon yıl önce, 22 km çapındaki büyük bir asteroid yada kuyruklu yıldız, 40 km/saat hızla Avustralya'nın merkezine çarpıyor ve 22.000 mega tonluk TNT'ye eşit muazzam bir enerji ortaya çıkarıyor. Dünyanın en önemli krater oluşumlarından biri olan "Gosses Bluff" bu şekilde oluşuyor.
Ölçüler inanılmaz; 24 km çapında ve 5.000 metre derinliğinde.

5. Mistastin Gölü, Kanada

Kanada Labrador'da bulunan "Mistastin Krateri" bundan 38 milyon yıl önce oluşmuş. Çapı 28 km. Gölün tam ortasında çarpışmadan sonra oluştuğu varsayılan kavisli bir ada bulunmakta.

4. Clearwater Gölleri, Kanada

Kanada'nın Quebec bölgesinde bundan 290 milyon yıl önce iki asteroidin aynı anda çarpması sonucu oluşmuş iki dairesel krater gölü bulunuyor. Bunlardan daha geniş olanı "West Clearwater Gölü" 32 km çapa, daha küçük olanı "East Clearwater Gölü" 22 km çapa sahip. Göllerin içinde irili ufaklı çok sayda adanın olması turistleri çeken bir etken. Ayrıca göller suların temizliği ile de ünlü.

3. Kara-Kul, Tacikistan

Deniz seviyesinden 3.900 metre yükseklikte bulunan "Kara-Kul" aynı zamanda "Qarokul" olarak da bilinir. 25 km genişliğindeki göl Tacikistan'ın Pamir Dağları'nda Çin sınırına yakın yerde bulunur. Göl, 45 km genişliğindeki çöküntünün tam ortasında yer alır. Çöküntü bundan 5 milyon yıl önce bir göktaşının çarpmasıyla oluşmuş. Yakın zamanda uydu görüntüleri yardımıyla bulunan bir krater.

2. Manicouagan, Kanada

"Manicouagan Gölü" aynı zamanda diğer adı olan "Qubec'in Gözü", Kanada Quebec'in merkezinde bulunan halka şeklinde bir göldür. 212 milyon yıl önce 5 km genişliğinde bir göktaşının çarpmasıyla oluştuğu sanılmaktadır. Bu çarpma sonucu 100 km genişliğinde muazzam bir delik oluşur. Zamanla buzul ve aşınma etkisiyle bugünkü halini almıştır.

1. Chicxulub, Meksika

Meksika'nın Yucatan yarımadasının altında bulunur. "Chicxulub" (maya dilinde "şeytanın kuyruğu" demek) köyünün hemen yakınında bulunan bu devasa antik krater 170 km çapa sahip. Çarpışma bundan 65 milyon yıl önce, küçük bir şehir büyüklüğünde göktaşı yada kuyruklu yıldızın çarpmasıyla (enerjisi 100 teraton TNT'ye eşit) oluşmuş. Çarpma etkisiyle dünya yüzeyinde yıkıcı mega tsunamiler, depremler ve volkanik patlamalar meydana gelmiş.

Yaygın bir teoriye göre, Chicxulub çapışması global bir ateş fırtınasına veya uzun süreli yeryüzü sıcaklığının (greenhouse effect) artmasına neden olmuş, bu da dinazor neslinin yok olmasına sebep olmuştur.

Dinazor neslini bitiren asteroid yada kuyruklu yıldızsa, insan neslini bitiren de herhalde kendi oyuncakları olacak. Aşağıdaki resimler nükleer denemelerden sonraki toprak yüzeyinde oluşan kraterleri göstermekte.



-Kaynaklar-
environmentalgraffiti.com
en.wikipedia.org

-Fotoğraflar-
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20

Yüzen Spor Salonu  

Kategori : |

cihanozdemir.comSpor salonlarındaki o kadar insanın enerjiyi boşa harcamaları bazı bilim adamlarının gözüne batmış olacak ki bu enerjiyi kullanabilmek için "Yüzen Spor Salonu"nu yapmışlar. Tamamen "yeşil" bir proje.


Bu dizayn New York Magazine'nin 2005 yılında yaptığı "Create a Gym competition" yarışmasında en iyi 3.dizayn seçilmiş. Aşağıda resimde de rota planını göreceğiniz şekilde ilk olarak New York Hudson ve East nehirleri boyunca tekne turları düzenlenerek kullanılacak. Tabi burada teknelerin enerjisi ter atmaya gelen insanların hareketleriyle elde edilecek. Kapalı bir mekanda, insanı boğan duvarlar arasında spor yapmak istemeyenler ve ulaşım için güzel bir seçenek. Aslında en önemli özelliklerinden birisi de, tekne hareket halindeyken geçtiği yerlerdeki suyu arıtıp (sistem hakkında sitesinde herhangi bir bilgi verilmemiş ama büyük ihtimal su havalandırılıyor) tekrar ortama vermesi. Bu yönüyle de sıfır maliyetli enerjiyle deniz suyunun temizlenmesi araca artı bir değer katıyor.



-Kaynaklar-
archinode.com
ecofriend.org

Dev Drenaj Sistemi - G Cans  

Kategori :

Japonya'nın Saitama şehrinde, şehir kurulduğundan beri meydana gelen sel baskınlarından korunmak için insan eliyle yapılmış en büyük drenaj sistemi inşa ediliyor. Dev bir proje. Projenin maliyeti tam 2 milyar Amerikan Doları. 1992 yılında başlayan projenin 2009 yılında bitirilmesi planlanmakta.

Projenin ismi G-Cans. 6,3 km betonarme yeraltı kanalı, 5 büyük "su silosu" ve 1 büyük "su tankı" ile bağlantılı çalışıyor. Bu silolardan herbiri 65 metre yüksekliğinde, 32 metre çapında ve 50 metre yerin altında bulunmakta. Ayrıca resimlerde de göreceğiniz üzere, insanların içinde gezindiği 59 adet dev betonarme kolonlara sahip olan "su tankı" 25,4 metre yüksekliğinde, 177 metre uzunluğunda ve 78 metre genişliğinde. Su tankının sonunda, Edogawa nehrine saniyede 200 ton su pompalama kapasitesine sahip 14.000 beygir (10 MW) gücünde 78 adet dev türbinler bulunmakta. Boyutlar inanılmaz.


Video 1&2



"Su Tankı"


Video 3&4


"Su Silo"ları


Dev Su Pompası


Kanallar


G-Can aynı zamanda turistik geziler için de kullanılıyor. "Su Tankı"nın boş olduğunda mistik bir yapıya bürünmesi turistlerin olduğu kadar TV programlarının ve film yapımcılarının da gözde bir mekanı oluyor.

Bir turist kamerasından Su Tankı.

-Kaynaklar-
bigempire.com
en.wikipedia.org
ktr.mlit.go.jp

Arşiv

cihanozdemir.com