380.000 Litrelik Su Tankı Stabilizatör  

Kategori :

San Andreas Fay Hattı. 1.300 km uzunluğuyla dünyanın en büyük fay hatlarından biri. 1906 yılında San Francisco'yu dümdüz eden depremin ana kaynağı. O kadar aktif ve tehlikeli ki, şu anda bilim adamları tarafından 15 yıl içerisinde San Andreas Fay Hattı üzerinde büyük bir deprem olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

cihanozdemir.comİşte tam da bu fay hattı üzerine kurulu San Francisco. Bu fay hattı, kızgın magmayı yukarı iterek, levhaların kaymasına, üst üste binmesine ve bu aktiviteden sonra ortaya çıkan kontrolsüz enerji de depremlere sebebiyet vermekte. Şu an San Andreas fay hattı bilim adamları için depremin nasıl oluştuğuna ve önlenebileceğine dair üzerinde deneyler yapılan bir yer.

cihanozdemir.com
Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var, San Francisco'nun yerle bir olduğu deprem, modern sismoloji biliminin doğmasını da sağladı.
San Francisco'da 1906'da yaşanan 8,3 şiddetindeki yıkıcı depremden sonra yapılar daha bir sağlam yapılmaya başlanmış. Daha önce Taipei 101'de bulunan 730 Tonluk Sönümleyici Çelik Top'da gördüğümüz gibi yüksek yapıların sağlam yapılmasıyla yetinilmiyor, ayrıca deprem frekansıyla ters yönde çalışan sönümleyiciler de binalara yerleştiriliyor.

cihanozdemir.comcihanozdemir.comcihanozdemir.comSan Francisco'da bulunan 60 katlı, 195 metre yüksekliğindeki gökdelende, Taipei 101'deki sisteme benzer bir teknik kullanılmış. Buradaki tek farklılık, kullanılan malzemenin çelik hidrolik sistemler değil, sadece su olması! Tam 380.000 litrelik su, güçlü rüzgar ve deprem etkisiyle ortaya çıkan salınımı ters frekansla sönümlüyor.

Bu sistem bana Taipei 101'de kullanılan sistemden çok daha pratik ve kullanılabilir geldi. Maliyet açısından da daha avantajlı olacağı aşikar.

-Kaynaklar-
deputydog.com
tr.wikipedia.org
en.wikipedia.org
flickr.com
continuingeducation.construction.com

-Fotoğraflar-
1, 2


9 Yorum

Çok zekice. Taipei 101 sistemini saatlerce incelemiştim. Merkezi top ve hidrolik sistem bu sisteme göre bozulma ihtimali daha yüksek bir yapı.

Cidden hayran oldum bulunan çözüme. Burada şunu da düşünmeli, su yerine "akışkanlığı" daha yüksek ya da daha düşük sıvılar denendiğinde binanın kinetik enerjisi nasıl bir dönüşüme uğrar. Hareket daha sönümlenebilir mi?

Belirttiğiniz gibi Taipei 101'de sistem tamamen otomasyon kontrollü. Bir veri hatası nedeniyle çelik topun binaya hasar vermesi ihtimaller dahilinde.
Akışkanlığı daha yüksek yada daha düşük bir sıvı kullanılmasını inanın hiç düşünmemiştim. Cidden güzel bir soru. Naçizane bir anti tez olarak; kullanılacak daha akışkan yada daha durağan bir sıvı deprem frekansıyla eş zamanlı çalışmayabilir.
Bu konu üzerinde ciddi bir tez yazılabilir. Yalnız basit bir düşünce olarak doğal bir etkiye karşı doğal bir tepki verilmeli diye aklımdan geçiyor. Depreme karşı su; bu basit düşüncemi destekliyor zannedersem.

Doğal ve ucuz olarak sadece suyu kullanabiliriz. Diğer akışkanların maliyeti fazla, etkisi farklı olabilir...

Dahice düşünülmüş bir sistem.

çok gözel

inaılmaz akıllıca düşünülmüş sistem süperr

Anadolu Cam Balkon Sistemleri
Anadolu Cam Balkon ,Yazlık, villa, balkon, otel, cafe gibi mekanlarda estetik ve konforu bir arada sunan modern bir sistemdir. Camların katlanarak ve aynı noktaya toplanabilme özelliği ile mevsimsel değişikliklere en iyi cevap verebilen sistemdir. Bu sayede güzel hava şartlarında açık tutularak hiç kapatılmamış gibi mekanlardan yararlanabilmesini sağlar. Rüzgar,toz,kar ve yağmur vb olumsuz hava koşullarında dış etkenlerden koruma sağlar.
Anadolu Cam Balkon Sistemleri İle 4 Mevsim Balkon Keyfi

Your blog is wonderful, I like it very much, thank you!

cam balkon ve kış bahcesi sistemleri

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com