Office Uygulamalarınızı PDF'e Çevirin  

Kategori :

PDF, (Portable Document Format), Taşınabilir Belge Biçimi, adından da anlaşılabileceği gibi taşınabilir dokümanlar oluşturmak amacıyla üretilmiş bir formattır. Üretilen dokümanlar gerek İnternet üzerinden, gerekse de yerel ağ üzerinden açıldığında şekil değişikliğine uğramadan aynen görüntülenir ve yazdırılır. PDF dosyaları Adobe firmasının ürettiği Acrobat ve Acrobat Reader programı ile açılır. Bu formatı görüntüleyebilen başka yazılımlar da vardır ama en yaygın kullanılanı ve tüm özelliklerini kullanmaya izin vereni Acrobat programıdır. Acrobat Reader ücretsiz dağıtılan, sadece dökümanı açabilen ama içinde değişikliğe izin vermeyen bir yazılımdır.
Türkçe dahil birçok dilde ve değişik işletim sistemlerinde çalışan versiyonları bulunmaktadır.

Günümüzde birçok program (ör: Freehand), içlerine entegre edilmiş kodları sayesinde dosyaları PDF olarak kaydedebilmekteyse de, profesyonel anlamda bir pdf dosyası yaratmak için Adobe Acrobat Professional ve içeriğinde bulunan Adobe Distiller kullanılır. Bu ürün ise ücretli bir yazılım olup, Adobe Creative Suite içinde ya da ayrı olarak satılmaktadır.

Bu sayısal formatın kuşkusuz en önemli yararı, doküman içinde bulunan font (yazı karakteri), resim gibi öğeleri, dosya içine gömmesi (embed etmesi)'dir. Bu sayede karşıdaki kullanıcı, bilgisayarında o font ve resimler olmadığı halde, dokümanı formatı bozulmadan düzgün bir şekilde görebilir. Bu da aslında, pdf formatının, sayısal ortamda bir yazıcı çıkışı olmasıdır.

Bizim ise pdf dosyası yaratmak için Acrobat'ın paralı sürümüne ihtiyacımız yok. PrimoPDF tamamen ücretsiz ve kolay kullanılabilir bir pdf dosya yaratma programıdır. Programın klasik masaüstü ikonu yok, boşuna aramayın:)Program bilgisayara kendisini yazıcı olarak tanıtıyor. Mesela Word'den örnek vereyim. Normal bir dosya çıktısını nasıl alıyorsanız aynı şekilde "dosya"ya gelip "yazdır" seçeneğini tıklıyorsunuz, çıkan menüde yazıcı seçer gibi "PrimoPdf"i seçip 1-2 saniye menünün çıkmasını bekliyorsunuz. Sonra menüden gerekli ayarlamaları yapıp ok diyorsunuz. Seçtiğiniz klasöre "pdf" dosyanızı kaydediyor, bu kadar basit.Aşağıda programı indireceğiniz linki ve resimli olarak programı anlatan başka bir linki bulabilirsiniz.

Programın Resmi Sitesi: http://www.primopdf.com/

Resimli olarak adım adım programın kurulumunu, nasıl kullanılacağını ve PDF dosyasının nasıl yapıldığını anlatan site (7 sayfa): http://www.chip.com.tr/konu.asp?id=2718&sayfa=1

PrimoPDF 3.0 (free) İndir (14,2Mb.): buraya tıklayın


1 Yorum

Teşekkürler işimize yaradı baya

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com