Sümela Manastırı (Trabzon/Türkiye)  

Kategori :

cihanozdemir.comManzara kavramının anlam kazandığı mekan. Trabzon’a bağlı Maçka ilçesinin 17 km. kadar güneyinde Altındere Köyü yakınlarında, Konadağ’ın dik bir yamacına yapılmış Manastır, Ortodoks Kilisesi’nin Anadolu’daki en önemli kutsal merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Aziz Luka’nın yaptığına inanılan bir Hz. Meryem İkonu, kuruluşundan 1924’e değin burada saklanmıştır. Sümela Manastırı'ndan harika görüntüler, aşağıda..

Manastır efsaneye göre M.S.385’de Atina’dan gelen iki keşiş tarafından kurulmuştur. 14. yüzyıl ortalarında Pontus Hükümdarı III. Aleksios Komnenos döneminde keşiş hücrelerinin eklenmesiyle genişletilerek bugünkü biçimini almıştır. Yörenin 1461’de Osmanlıların eline geçmesinden sonrada Manastır padişahlarca korunmuştur.
1923’teki Ahali Mübadelesi ile Rumların Anadolu’dan ayrılması üzerine Sümela’da terk edilmiştir.
Manastır dağın güneye bakan 90 derece diklikteki kayalık yamacında bir girinti üstünde yer alır. Vadiden 200 m. yüksekteki bu doğal girinti insan eliyle işlenerek biraz daha genişçe bir teras haline getirilmiş, sonra buraya çeşitli yapılar eklenmiştir. Manastırın giriş merdivenine vadiden zikzaklı bir patikaya ulaşılır. Ana kapıya kadar çıkan 64 basamaklı merdiven kayalara oyulmuştur. Merdivenin sol (batı) yanı boyunca manastıra su getiren su kemeri uzanır. Sağ (doğu) yanı uçurumdur. Ana kapıdan sonra 92 basamaklı bir merdivenle manastırın avlusunu oluşturan terasa inilir. Solda kayaların içine oyulup önü bir duvarla kapatılmış kilise yer alır. Yaklaşık 400 m2 büyüklüğündeki bu mağara kilisenin içini ve dışını kaplayan freskler çok zaman görmüş olarak günümüze ulaşmıştır. Kilisenin ilerisinde solda servis yapıları vardır. Keşiş hücreleri, terasın sağ kenarında, uçurum boyunca uzanan Manastırın ana yapısındadır.

1930’daki bir yangında ahşap döşemeleri ve çatısı yanmış, yalnızca taş duvarları kalmış olmakla birlikte, yalçın kaya duvarlarına adeta “asılmış” bu dört katlı yapı; vadi yönünden bakıldığında Sümela Manastırı’na görkemli bir görünüm kazandırır.
1972 yılında ören yeri olarak ziyarete açılan yapıda Kültür Bakanlığı’nca başlatılan geniş programlı restorasyon çalışması devam etmektedir.

Videosu:




2 Yorum

Cihan Bey;

Ellerinize sağlık, güzel bir anlatım ve harika fotoğraflarla çok hoş bir site hazırlamışsınız. Sümela Manastırı'yla ilgili inanın internette düzgün bir site bulamadım (kültür bakanlığının da dahil). Tekrar tebrik ederim.

kaç merdiveni vaarr

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com