2 Günde Villa  

Kategori : |

2 günde villa olur mu demeyin. Eğer paranız varsa ve düzgün bir müteahhitle de çalışıyorsanız 2 günde değil 1 günde villayı teslim alırsınız. Tabi bu işin de püf noktaları var. Kullandığınız malzeme çelik veya ahşap profiller, pvc doğrama, siding, kontrplak, osb, shingle gibi hazır malzemeler. Fabrikada önceden sizin ölçülerinize göre imal edilip şantiyeye gönderiliyor. Size sadece projeye uygun yapılması kalıyor, o da tecrübeli mühendis ve işçilerle aşağıdaki videoda göreceğiniz şekilde 2 günde bitiriliyor. Nasıl artık ev yapmakta pratik değil mi?


Bu videoyu bilgisayarınıza divx olarak yüklemek isterseniz buraya tıklayın. Video 42Mb. boyutunda.
Şuradaki yazımda da inşaat safhaları hızlandırılmış görüntülerden oluşan "4 dakikada Fabrika" videosu var, bilginize.

Hız Kesicilerde Yeni Boyut  

Kategori :

hız limitBilemiyorum yeni bir buluş mu yoksa yeni bir reklam çeşidi mi tam olarak adlandıramadım? Anlatılanlara göre arabalara zarar vermeden hızlı giden sürücülerin yolda kasis olduğunu zannedip yavaşlamalarını sağlayacakmış. Teknik ise basit. İnternette tonlarca resmi bulunan 3D grafiti yöntemiyle yapılıyor. Örnek olarak şu sitede sokakta yapılmış 3D resimleri görebilirsiniz.


Yola yapıştırılan resimleri gören sürücüler gayri ihtiyari olarak yavaşlamak zorunda kalıyorlar. İleride bu yöntem kasis için değilde daha çok reklam için kullanılacağa benzer, tabi bu sürücülerin dikkatini dağıtıp kazalara yol açmadığı sürece.
Not: Yol kesicilerin bir de şu versiyonu var, mutlaka bakın :)

Ücretsiz Webroot Spy Sweeper 5.5  

Kategori :

webrootŞu an piyasada bulunan en iyi casus yazılım (spyware) önleme programı. Piyasa fiyatı $29.95. Şuradaki yazımda belirttiğim ve linklerini verdiğim Techsmith'in Snagit ve Camtasia Studio programlarını ücretsiz internette kullanıma açmasından sonra Webroot firması da herhalde altta kalmak istememiş olacak ki, en iyi programını ücretsiz kullanıcılara açtı.

Programı kullanabilmek için:

1- Sadece size özel şifrenizi almak için buraya tıklayın. (Form'a adınızı ve email adresinizi giriyorsunuz, şifre mailinize geliyor).
2- Spy Sweeper programını yüklemek için buraya tıklayın.
3- Programı yükleyin. Yükleme sırasında mailinize gelen şifreyi kullanın.

Not: Yükleme sırasında "custom" seçeneğini seçin, Install the Webroot Ask toolbar... yazan yerdeki seçenek işaretini kaldırın böylece saçma bir toolbar eklentisinden kurtulmuş olursunuz. Ayrıca bugün itibarı ile webroot sunucuları oldukça meşgul, bilginize.

Aralık Ayı Antivirüs Raporu  

Kategori : |

antivirüsSistemimize uygun iyi bir antivirüs bulmak gerçekten zor. Etrafta o kadar çok reklam var ki; hepsi bizim ürün en iyisi diyor. Birkaç güvenlik sitesine de para verip reklamlarını yaptırtıyorlar. Millet de bunlara inanıp işe yaramaz antivirüsleri alıyor. Hepsi aynı değil tabi. Önceki yazımda belirttiğim gibi iyi niyetli olanları da var. Av-Comparatives sitesi uzun zamandır düzenli olarak antivirüs testi yapıyor ve bunları raporlar şeklinde internette kullanıcılarla paylaşıyor.

Son Kasım ayında çıkardıkları rapora baktığımda şu kanıya vardım. En çok uyarı veren, her zaman en iyi antivirüs olacak demek değildir. Antivir antivirüs kasım ayındaki raporda %81 uyarı ile en başta. Ama bu uyarıların yarısından çoğu sahte uyarı; yani virüsü yakaladım diyor ama yakaladığı zararsız bir dosya! Son zamanlarda tanıdıklarımdan biri en iyi antivirüsün Antivir olduğunu söyledi. Ne dersiniz bu bir tür şirket satış politikası olabilir mi? "Biz daha fazla yakalarız, bizi tercih edin!"

Kısaca rapora bakacak olursak;
(En iyi sonuçtan en kötüye doğru liste)

Advanced+: (Notu İleri Düzey + olan Antivirüsler)

* NOD32 (71% with no false positives)
* Kasperksy (40% with few false positives)

Advanced: (Notu İleri Düzey olan Antivirüsler)

* AntiVirusKit (39% with few false positives)
* Avast! Professional (37% with few false positives)
* Norton (35% with very few false positives)
* Microsoft OneCare (35% with few false positives)
* McAfee (34% with few false positives)
* Norman (33% with few false positives)
* AVG Anti-Malware (25% with few false positives)

Standard: (Notu Normal Düzey olan Antivirüsler)

* AntiVir PE Premium (81% with many false positives)
* TrustPort (56% with many false positives)
* BitDefender Pro (44% with many false positives)
* Dr. Web (39% with many false positives)
* F-Prot (33% with many false positives)
* F-Secure (14% with very few false positives)
* eScan (14% with very few false positives)
Kasım ayına ait kapsamlı raporu (pdf) şuradan indirebilirsiniz.

Sonuç: Görüldüğü üzere Antivir en çok uyarıyı vermesine rağmen yakaladığı gerçek virüs adedi Nod32 ve Kaspersky gibi antivirüslerin çok gerisinde. Ayrıca birçok paralı antivirüsü arkada bırakan Avast (professional ile normal sürüm database'leri aynı!) hala free kategorisinde en iyi olmayı sürdürüyor. Önceki yazımda belirttiğim tavsiyelerim hala geçerliliğini muhafaza ediyor.

-Kaynaklar-
av-comparatives.org

Şelale Ev  

Kategori : |

FallingwaterAmerika Pittsburgh şehrinde Bear Run nehri üzerinde bulunan Fallingwater (şelale ev) expressionist modern akıma ait organik mimarinin en önemli eserlerinden biri. Mimarı Frank Lloyd Wright yapıyı şelalenin üstündeki kayalara oturtmuş ama evin şelale manzarası yok! Sebebi de mimarın "şelaleyi görmek değil yaşamak gerektiği" düşüncesi.Bu görüş tartışmaya hatta kavgaya bile açık :)



1935 yılında tasarımı yapılan, 1936-1939 yılları arasında da inşaatı yapılan Fallingwater, 1937'den 1963'e kadar Kaufmann ailesinin haftasonu evleri olmuş. 1964'de müze olarak halka açılmış. Yılda 120.000 ziyaretçisi var.Evin maliyeti günün fiyatlarına göre $155.000 civarında. Evin içinden nehre inen basamaklar var.


Pencerelerin taş duvarla birleştiği noktalarda doğrama yok. Camlar taşların arasına açılan oluklara yerleştirilmiş. Pencerelerin konumu ve şekli evin içinde yaşayan kişiye dışarıyla içiçe yaşıyormuş hissi vermek için tasarlanmış.

Yapıda öne çıkan özellik, balkonları. Balkonların genişliği çok fazla, bu yüzden balkonların geniş olması yapıda zamanla statik problemler ortaya çıkmasına neden olmuş. Balkonların açıklığı o kadar fazla ki eğilmeler artık gözle görülebiliyor. Yani artık balkonlar kendi ağırlığını bile taşıyamaz halde. Bunu gören mühendisler 2002 yılında yapıda restorasyona gidiyorlar. Restorasyon sırasında yapının mimari olarak çok güzel yapılmasına rağmen gerekli statik hesapların aceleye getirildiği görülüyor. Water Hall adındaki mühendisin balkonlara takviye kolonları yapılması isteği yapı sahipleri tarafından kabul görmüyor.

Balkonda oluşan eğilme gözle görülebiliyor

İşte burada Mimarlık yanında Mühendisliğin de bir tasarımda ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Şu an yapının sahibi bile bu yapıyı "mimari bir hezimet" olarak adlandırıyor.

Yapının inşaat safhalarını ve mimarisini gösteren aşağıda çok güzel bir animasyon var, mutlaka seyredin.



Güncelleme:
Geçen net'te gezerken Şelale Ev'in Half-Life 2'deki görüntüleri denk geldi. Bir oyun için mükemmel sayılabilecek modelleme.



-Kaynaklar-
en.wikipedia.org
etereaestudios.com

Pixar-Scrat Island Kısa Animasyon  

Kategori :

Pixar'ın filmi Buz Devri kahramanlarından Scrat'in meşe palamudu peşinde koştururken çekilmiş kısa animasyon filmi :)



Ayrıca bu animasyonu indirmek isterseniz buraya tıklayın.
Pixar Animation ( Dvd Rip ) / 640x352 / Divx / 22 Mb. /

Kaybolan Değer Meke  

Kategori : |

Meke Gölü5 milyon yıl önce oluşan doğa harikası göl yok olmak üzere. Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan ve dünyanın "Nazar boncuğu" olarak bilinen Meke Gölü, kuraklık yüzünden bataklığa döndü. Yaklaşık 5 milyon yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan ve taban suyuyla beslenen Meke Gölü, yakın zamana kadar hem yerli ve yabancı turistler hem de klip, sinema ve reklâm filmi çekenler için cazibe merkeziydi. Birkaç yıl öncesine kadar 100'ün üzerinde kuş türüne de ev sahipliği yapan göl, suyunun azalması nedeniyle eski güzelliğini kaybederken, birçok kuş türü artik bölgeye gelmez oldu. Daha önce 12 metre derinliğe ulaşan Meke Gölü, artık sadece çamurdan ibaret. Gölün bu duruma gelmesinin en büyük nedeni yağış azlığı ve yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı.

Konya Ovası’nın durumu, yeraltı suları derken oda kuraklıktan nasibini aldı. Meke Gölü kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulamanın kurbanı oldu. Akgöl, Hotamış ve Sultanhanı sazlıklarının tarımsal sulama yüzünden kuruması nedeniyle doğa harikası gölün son bir kaç yılda tükendiği ve "Bilinçsizlik" 5 milyon yıllık mirası tüketti. Bundan sonra da nasıl düzelir bilinmez.





(Fotoğraflar: http://fotoanaliz.hurriyet.com.tr/)



Çok değil birkaç yıl öncesine kadar gölün üzerinde Flamingolar uçardı.

Doğa harikası böyle oluşumlar açısından çok değerli bir tabiat varlığı. Meke, insanoğlunun da katkısı ile yok olmasına dikkat çekmek istedim. Fotoğraflarda kalan bir güzellik olarak hatırlanacak gibi gözüküyor. Değerini bilip ziyaretçi ve tanıtım için bir şeyler yapılamadı ve bugüne kadar kulaktan kulağa ve marifetli fotoğrafçıların objektifi ile tanındı. Artık ona karşı vazifemizi yapmanın vaktidir. O artık kendi kendini kurtarabilecek bir üne de sahip. Yeter ki dikkat çekebilsin, unutulmasın.

Doğum Kayıt İşlemleri  

Kategori : |

İnsan başına gelmeden bazı durumları bilemiyor. Kızımın doğum ve nüfus cüzdanı işlemleri için gerekli evrakı tedarik etmek ve başvurmak için önceden bilgi sahibi olmam gerektiğini Nüfus Müdürlüğü'ne gidince anlayabildim. Nüfus Müdürlüğü'ne gittiğinizde teptiğiniz onca yol ve iş yerinden zorla alabildiğiniz izin eksik evrak yüzünden bir anda yanabilir. Benim ki öyle oldu, sizin ki olmasın :). Neyse ki internet var. Eksik veya yanlış birkaç bilgiyi eleyerek, çocuğunuzun nüfus cüzdanı işlemleri için hangi evraklarla Nüfus Müdürlüğüne gitmeniz gerektiğini aşağıda ek bilgilerle yazmaya çalıştım.

1587 sayılı Nüfus Kanununun 74.maddesi uyarınca, Türk vatandaşlarının doğan çocuklarını 30 gün içerisinde kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir. Bu süre geçirildiği takdirde Nüfus kanununun 52.maddesi uyarınca para cezası uygulanır. Yurt dışında doğan çocukların nüfusa kayıt işlemleri, vatandaşların bağlı bulundukları Başkonsolosluklar veya Konsolosluk şubeleri aracılığıyla yaptırılabilir. Söz konusu işlem yaptırılmadığı takdirde, çocuklar Türk vatandaşı sayılmamaktadır. "Fevkalade durumlarda" uluslararası doğum belgesi ile baba veya kanuni vekili Türkiye'de bağlı bulundukları Nüfus Müdürlüklerine başvurarak nüfusa tescil işlemini yaptırabilir.
Yabancılarla evli Türk vatandaşlarının çocuklarına eşiyle anlaşarak biri Türk, diğeri yabancı olmak üzere çift isim koyabilirler. Sadece yabancı isim konulduğu takdirde, nüfus müdürlüğünün, ismin değiştirilmesi için ikaz etme yetkisi vardır.
Ana ve baba ayrı dinlerden ise, aralarında bir anlaşmaya vararak çocuğun dini konusunda karar vermeleri gerekmektedir. Anlaşamazlarsa babanın oyu geçerlidir.
Çocuk 18 yaşını doldurması halinde kendi dinini ve vatandaşlığını seçme hakkına sahiptir.

Doğum Tescili için Gereken Belgeler

İkametgâhı, bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğüne uzak olan vatandaşlarının yeni doğan çocuklarının, aşağıda belirtilen belgelerin gönderilmesi durumunda, posta ile nüfusa kaydı yapılmaktadır. Ancak genel uygulama, anne babanın yaşadığı yerdeki nüfus müdürlüğünden bağlı bulundukları nüfus müdürlüklerine faks yoluyla kayıt yapılması daha sonra posta yoluyla evrakların takibi şeklindedir.

1.Anne veya babanın nüfus cüzdanları,
2.Evlenme cüzdanı,
3.Çocuğun doğum belgesi,
4.İşlem ve posta ücreti,


Anne veya babadan birisinin direkt başvurusu.

-Nüfus Müdürlüğü ilgili web sayfası:
- Nüfus Müdürlüğü Doğum İşlemleri

- Nüfus Müdürlüğü'nde Doğum İşlemleri ile ilgili sayfalar:
- Bildirim Zorunluluğu ve Süresi
- Bildirim Şekli
- Bildirim Yükümlülüğü
- Doğum Tutanaklarının Düzenlenmesi
- Doğumun Aile Kütüğüne Tescili
- Bildirilen Çocukların Vatandaşlığının Belirlenmesine İlişkin Esaslar
- Yurt Dışındaki Doğumlar

Materyalizm Gölgesinde Sema  

Kategori : |

MevlanaHoşgörü merkezinde, yıllarca tasavvuf anlayışının temsilcilerinden birisi olarak kabul görmüş bir sanatçının seyirciyi boykot edip salonu terketmesi ve akabinde hiçbir şey olmamış gibi sonraki günlerde sahne almasına izin verilmesi ancak bizde olur herhalde. Temsil edilen (edilmeye çalışılan!) görüşle yapılan hareket tamamen birbirine zıt.
Tek ben böyle düşünmüyorum. Son Mevlana törenlerine gitmedim ama gidenlerden duyduğum kadarıyla artık o mistisizm ve ruhaniyet havası kalmamış. Sorarım size 4-5 saat boyunca tören yapılır mı? ki bunun yarısı protokol konuşmalarıyla geçiyor! Histen, maneviyattan kısacası özünden uzaklaşılmış bir gösteri ortamına dönmüş Mevlana törenleri...

Star gazetesi Açık Görüş ekinde Söğüt Öğüt'ün kaleme aldığı "Kapitalizm der ki: Ne olursan ol yine gel" başlıklı bir yazı çıktı. Söğüt Öğüt yazısında; Mercan Dede'den, Tasavvufu barlara sokan zihniyetten ve hoşgörünün nasıl da materyalizmin bir oyuncağı haline getirildiğinden bahsediyor. Yazıyı okuduktan sonra Ahmet Özhan'ın Milliyet'te bahsedilen töreni terketmesinin nedenini belki biraz olsun anlayabiliriz!

Söğüt Öğüt'ün yazısını okumak için, buraya tıklayın.

Ski Dubai - Çölün Ortasında Kayak  

Kategori : |

Kış mevsimini çok seviyorsunuz ama bir çölün ortasında yaşıyorsunuz. Paranız da çok. O zaman kışı buraya getiririz! Dubai'liler yine rahat durmamış, paralarının fazla yer kaplamasını dert edinip çölün ortasına kayak pisti yapmışlar. Mall of Emirates’in içinde bulunan ve 270 milyon dolara mal olan dünyanın en büyük iç mekan kar parkının, 22.500 metrekarelik alanı tüm yıl boyunca gerçek karla dolu; ısı 1 ila -7 derece; 85 metre yüksekliğinde ve 1500 misafiri aynı anda ağırlayabilme kapasitesine sahip.

Çeşitli seviyelerde pistleri bulunan ve en uzun pisti 400 metre olan Ski Dubai’de jet motorlar 6 bin ton gerçek kar üretip, insan yapımı yamaçlara püskürtüyor. Ski Dubai’de, çeşitli zorluk derecelerine göre beş farklı pist var.



Toplam alan: 22.500 metrekare
Ana pist uzunluğu: 400 metre
Ana pist eğimi: %60
Kar makinesinin günlük pompalama kapasitesi: 30 ton
Yüzey kar kalınlığı: 50 cm
Yüzey kar ağırlığı: 6000 ton
Isı: gündüz +1, gece -7 derece
Kapasite: 1500 kişi






Discovery Channel tarafından çekilen ve çalışma prensibini anlatan bir videosu da var:


Bu projeyi kim gerçekleştirdi diye soracak olursanız. Cevap size pek yabancı gelmeyecektir. İstanbul Maslak'da 5 milyar dolar yatırım yaparak inşa etmeyi planladıkları Dubai Towers’la gündeme gelen Dubai International Properties.

Ski Dubai ile ilgili resimler:


-Resmi Web Sitesi-
skidxb.com

F4 vs. Duvar & F22 vs. Lamborghini  

Kategori : |

Bir F4 Fantom uçağı duvara toslarsa yada dünyanın en hızlı arabası olan Lamborghini Reventon bir F22 jet uçağıyla kapışırsa ne olur? Ne olduğuna bir bakalım..







F4 vs. Duvar


Amerikalılar nükleer bir tesisin duvarlarına bir F4 savaş uçağının çarpması durumunda ne olacağını görmek istemişler. Duvar bizim bildiğimiz tuğla duvarlardan değil tabi ki :) Nükleer bir tesisi koruyabilecek düzeyde güçlendirilmiş betonarme bir duvar. F4 Fantom, saatte 800km hızla duvara çarpıyor ve bakın neler oluyor.




Skor: Duvar 1 - F4 0

F22 vs. Lamborghini



Lamborghini Reventon dünyanın en hızlı spor arabası olarak biliniyor. Peki karada hızlı olan, havadakini geçebilir mi? İşte bunun cevabını İtalyanlar max. hızı 340km olan Lamborghiniyi 3km'lik bir pistte F22 Raptor jet uçağı ile kapıştırarak veriyorlar. Sonuçta Lamborghini kaybediyor ve hız konusunda uçakların hakimiyeti sürmeye devam ediyor.




Skor: F22 Raptor 1 - Lamborghini Reventon 0

Optik Yanılsamalar  

Kategori : |

Resim ve matematik. Her ikisinin de soyutluk ve somutluk kavramları var. Soyut resim, teori matematik. İkisinin de amacı düşüncelerin akılda şekillenip 3 boyutlu dünyaya aktarılması. Maurits Cornelis Escher (1898-1971) her ne kadar kendisini ne sanatçı ne de matematikçi saymasada bu gerçeği görmüş, resim ve matematiği birleştirmiş ve ortaya imkansız eserler çıkarmış.

M.C. Escher, sürrealist nitelikler de çağrıştıran 1944'den sonraki yapıtlarında, göz yanıltıcı perspektifle mekansal yapıya şaşırtıcı bir üç boyutluluk kazandırmıştır.

Önceleri kimsenin pek de tanımadığı Escher, 1956 yılındaki sergisinin Time Dergisi'nde yer almasıyla dünya çapında ün kazanmıştır.

Temel düzeyin dışında formal bir matematik eğitimi almamasına karşın, eserlerinde yer alan olanaksız nesneler, uzaysal yanılsama ve tekrarlanan geometrik şekiller matematikçiler tarafından büyük ilgi gördü. Işin ilginç yanı ise Escher kendisini ne sanatçı, ne de matematikçi olarak görmüştür.

Escher'in çalışmalarının bir kısmı matematikte "uzay mantığı" olarak adlandırabileceğimiz alana girmektedir. Fiziksel nesneler arasındaki uzaysal ilişkiyi bilerek bozduğu çizimleri, bazen optik yanılsama olarak da adlandırılan görsel paradoksa neden olmaktadır. Aşağıda optik yanılsamayla ilgili videoyu mutlaka izleyin.




Escher, uzayın geometrisinin onun mantığını belirlediğini, benzer şekilde uzayın mantığının da onun geometrisini belirlediğini anlamıştı. Bazı eserlerinde içbükey ve dışbükey nesneler üzerindeki ışık ve gölgelerle oynayarak optik yanılsama yaratmıştır.

-Kaynaklar-
tr.wikipedia.org
mcescher.com

MultiMap Online Harita  

Kategori :

Google Maps ile online harita olayına önceki yazımda değinmiştim. Microsoft, Google Maps'e karşılık verebilmek için yakın zamanda İngiltere merkezli Multimap'i satın aldı. Multimap'de Google Maps tarzı bir uygulama, yalnız Multimap ile Google Maps'i karşılaştırınca Multimap'in biraz daha ön planda olduğunu gördüm. Multimap'in harita detayı daha fazla, tabi bazı yerlerde karışıklık yaratmıyor da değil. MultiMap ayrıca otomatik ip algılayıcısı sayesinde nereden bağlanıyorsanız o bölgenin haritasını karşınıza getiriyor. Google Maps'te ise karşımıza ilk Amerika'nın haritası çıkıyor ve konumumuzu bulmak biraz daha zahmetli olabiliyor.

Google Analytics Yeni Kod  

Kategori : |

Google Analytics yeni java scriptini yayınladı.Yeni scriptle (ga.js scripti) birlikte birçok yeniliğin yolda olduğu ve bu yenilikleri analizlerde takip edebilmek için yeni scriptin sayfalara eklenmesinin zorunlu olduğu açıklandı. Eski urchin.js scriptini kullananların ise bu scripti kullanmaya devam edebilecekleri ama 1 yıl sonra bu scriptin iptal edilip yeni scriptin geçerli olabileceği belirtildi. Bu yazılanlara bakarak bende sayfama ga.js scriptini yerleştirmeye niyetlendim ama bir sorun vardı!

Benim site Blogger destekli ve aslına bakarsanız scriptin sahibi de Blogger'ın sahibi de Google olduğu için hiçbir sorun yaşamayacağınızı var sayıyorsunuz, ama herşey düşündüğünüz gibi olmuyor:( Ga.js scriptini blogger sayfanıza yüklemek istediğinizde, sayfa script'de hata buluyor ve kaydetmiyor. Hata uyarısı şöyle:

"We were unable to save your template
Please correct the error below, and submit your template again.
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: Open quote is expected for attribute "{1}" associated with an element type "type".
"

Sorunlu bir javascript! Ama çözümü de var:

HTTP sayfalar için:
-> script için http.txt

HTTPs sayfalar için:
-> script için https.txt

Text dosyalarının içindeki kodları alıp sayfamıza eklediğimizde bu sorun ortadan kalkmış oluyor. Bildiğiniz üzere bu scripti sayfaya "< / body >" ifadesinden önce ekliyoruz.

Not: Yukarıda UA-XXXX-X ile belirtilen yerleri kendi google analytics hesap numarınızla değiştirin!

Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?  

Kategori :

15-20 yıl öncesine göre daha az yemenize, pastaları, kurabiyeleri, sütlü tatlıları ve gece kaçamaklarını çoktan unutmanıza rağmen karın ve kalça çevreniz gittikçe genişliyorsa bu yazıyı bir kez daha gözden geçirmenizde fayda var!

Eğer metabolik hızınız yavaşsa, yaşlanmanın doğal sonucu olarak yavaşladıysa ya da bir hastalık sonucu metabolik hızınız düşmüş ise bedeninizin besinleri enerjiye ve kaloriye değiştirme yeteneği de bozulacaktır. Sonuçta yakılmayan fazla kaloriler artan kilolarınızdır.


METABOLİZMA YAŞLANDIKÇA YAVAŞLIYOR

Yaşlandıkça metabolik hızınızın yavaşladığı doğrudur. 30’lu yaşları takiben vücudunuz her 10 yıllık dönemde yüzde 2-4 daha az enerji yakmaya başlar. Kadınlarda menopoz, erkeklerde andropoz gibi hormonal faktörlerin araya girmesi ise metabolizmanızı daha da yavaşlatacaktır. Kadınlar erkeklerden daha az kalori yakarlar. Bu nedenle metabolizması düşen kadınlarda kilo kontrolü erkeklere oranla daha güç hale gelir ve erkeklerden zaten fazla olan vücut yağ yüzdesi daha da artar.

Diğer taraftan bedensel aktivitenin yaşlandıkça azalması, kas kitlesinde de azalmaya ve yağ depolarında artmaya neden olur. Siz yaşlandıkça aktivitenizi artıracağınız yerde azaltırsanız kas miktarınız o denli azalır. Ne kadar az kasınız olursa aktiviteniz de paralel olarak azalacaktır. Yani zamanla bu iki durum birbirini besler ve bir kısırdöngü ortaya çıkar: Zayıf kaslar, azalmış aktivite, artmış yağlar, artmış kilolar ve daha da azalan metabolik hız.

AEROBİK EGZERSİZLERLE HIZLANIYOR

Bu kötü zinciri nasıl kıracaksınız? Metabolizmanızı hızlandıran ilk anahtar düzenli bedensel aktivitedir. Eğer yaşamınızda önemli bir değişiklik yapmayı düşünüyorsanız, aktivitenizi artırmak ilk sırada yer almalıdır.

Eğer daha az kilo almak istiyorsanız daha çok egzersiz yapmalı, daha çok kas kitlesine sahip olmalısınız. Ortalama metabolik hızınızı artırarak daha fazla kalori yakmalısınız. Egzersiz metabolizmanızın en iyi güvenli dostudur.

Metabolizmayı hızlandıran egzersizlerin öncelikle aerobik olması gerekir. Yağlarınızı yakabilmek için mutlaka oksijene ihtiyacınız vardır. Bu nedenle hangi egzersizi yaparsanız yapın o egzersiz süresince rahat soluk alıp verebilmeli, egzersiz arkadaşlarınızla nefes nefese kalmadan sohbet edebilmelisiniz. Kalp hızınızı mevcut hızından dakikada ortalama 20 civarında artıran ritmik yürüyüşler metabolizmanızı hızlandırmanın en iyi yoludur.

BAZI HORMONLARLA BOZULUYOR

Eğer aerobik egzersizleri ağırlık kaldırma gibi dayanıklılık antrenmanları ile desteklerseniz daha da başarılı olursunuz. Dayanıklılık antrenmanları ile hem aerobik aktiviteye oranla daha fazla kalori yakarsınız hem de kas kütlenizi artırarak vücudunuzun enerji tüketen dokusal rezervini çoğaltır, gece uyurken bile kalori yakarsınız!

Düşük metabolizma hızının sorumlusu bazen de hormonal yetersizliklerdir. Tiroit hormonu yetersizliği bunun en iyi bilinen örneğini oluşturur. Tiroit hormonu yetersizliği ileri düzeyde olduğunda "Hipotiroidi" olarak isimlendirilen sağlık sorununu ortaya çıkarır. Hipotiroidide düşük metabolizma hızına bağlı hızlı kilo alma, hastalığın halsizlik, yorgunluk, kabızlık, unutkanlık gibi diğer birçok belirtilerine eşlik eder.

Çok hafif düzeydeki tiroit bezi yetmezliğinde ise metabolik hızdaki düşme ve bunun sonucunda oluşan kilo verme güçlüğü bazen ilk ve tek belirtidir. Bu nedenle kilo verme programları başlatılırken, özellikle zor kilo verip kolay kilo alanların tiroit hormonu yetersizliği yönünden dikkatlice incelenmesi gerekir.

KESİN SAKLAYIN

Metabolizmayı hızlandırma rehberi

Kilonuzu kontrol etmede güçlük çekiyor musunuz? Eğer yeterince kalori kısıtlaması yaptığınızdan ve gereği kadar aktif bir yaşam sürdürdüğünüzden eminseniz metabolizmanızı biraz ateşlemeyi deneyin. İşte size kolay uygulanabilir bazı öneriler:

1. Tiroidinizi kontrol ettirin:

Tiroit bezinin normal çalışmaması kilo almanızı kolaylaştırır. Guatr sorunu olanların önemli bir kısmında tiroit bezi yeterli tiroit hormonu üretemez. Normalden daha az tiroit hormonu vücudun normalden daha az enerji yakmasına neden olur. Tiroit bezinizin iyi çalışıp çalışmadığından emin olmak için tiroit bezi hormonlarının ölçülmesi yeterli olacaktır.

2.Yürürken daha hızlı değil daha uzun mesafelere gidin:

Vücudunuzun oksijen eşliğinde yaptığı hareketler ne kadar uzun sürerse bedeninizin o kadar çok yakıt (yağ depolarınız) harcayacağından emin olabilirsiniz.

3.Gezinmek yerine, ciddi bir yürüyüş yapın:

Adımlarınızı biraz sıklaştırırsanız metabolizmanızı daha da hızlandırır, daha çok yağ yakabilirsiniz. Uzun mesafeleri katetmek her zaman iyidir, bu mesafeleri daha hızlı adımlarla katetmek ise daha da iyidir.

4. Yemek sonrası kısa yürüyüşler yapmayı unutmayın:

Yemeği takiben yaptığınız hafif yürüyüşlerde metabolizmanın daha hızlı bir süreçle işlediği, daha çok kalori (enerji) ve daha çok yakıt tükettiği biliniyor. Yemek sonrası yürüyüşlerin metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden yararlanın.

5.Öğün atlamayın:

Yavaş ve uzun süre çiğneyerek yemeyi deneyin.

6.Hayatınızı baharatlandırın:

Kırmızı acı biber, turp ve hardal gibi baharatların metabolizmayı hızlandırabileceği düşünülür. Baharatlar vücudunuzu daha hızlı bir çarka sokabilir, metabolizma hızınızı yükseltebilir.

7. Doktorunuz tarafından önerilmeyen ilaçları kullanmayın:

Zayıflamak adına yosun hapları, detoks likidleri, tiroit ekstreleri, amfetamin, sibutramin, efedrin gibi maddeleri kullanmamaya özen gösterin.

-Alıntıdır-
Ensonhaber.com

Flash Oyunlarını Bilgisayarınıza Kaydedin  

Kategori : |

İnternette denk gelmiştir, istediğiniz bir flash uygulamasını yada flash oyununu bilgisayarınıza indirmek ve internet ortamı olmadan da oyunu oynayabilmek. Çoğu flash oyun sitesi size indirme fırsatı sunmaz. Bilgisayarınıza da sırf flash yüklemek için ayrı bir program kurmak istemezsiniz. Biz de başka çarelere bakarız o zaman.

Oyunu yükleyeceğiniz flash oyun sayfasını açın. Boş olan bir alanda mouse'un sağ tuşuna basın, bir menü çıkacak. Firefox için; "sayfa kaynağını göster", İnternet Explorer için; "kaynağı görüntüle" deyin. Çıkan ekranda .swf ibaresini arayın (ctrl+f ile aratın). Bu bizim aradığımız dosyanın server'daki adresi. Buradaki linki alıp (kopyalayıp) başka bir pencerede linki yapıştırıp oyunu açıyoruz. Sonra browser menüsünden "dosya"ya gelip "farklı kaydet" diyoruz ve kullandığımız browser'a göre, ya firefox'u yada explorer'ı seçip kaydet diyoruz. En son olarak masaüstüne giderek kaydettiğimiz dosyayı iki tıkla çalıştırıyoruz.
Aşağıda bu işlem için yapılmış bir video da var.


Denizin Devleri  

Kategori : |

Eğer elinizde denizde kurulmak üzere yapılmış petrol platformu, gaz rafinerisi varsa ve kurulacakları yere taşınması gerekiyorsa veya denizde bozulmuş büyük savaş gemileri gibi devasa ağırlıkta kargolarınız varsa Yarı batar (semi-submersible) gemilerinden başka bunları taşıyacak alternatifiniz yok demektir.

En büyük özellikleri geniş ve büyük güverteleridir. Bu gemiler, güvertelerinin üzerine konan 50 tondan 45.000 tona kadar yük taşıma kapasiteleri ile dünyanın en ağır nakliye yapan taşıtları olarak bilinirler.

Nasıl Çalışırlar?

Bu gemilerin diğer adı "flo/flo" (for float-on/float-off)'dur. Yarı batar adını ise, üzerlerine konacak yükün ağır olmasından ve vinç kullanma olasılığı bulunmadığından dolayı, taban kısmında bulunan tanklara su alarak güverte kısmı suyun altında kalacak şekilde battığı için almıştır. Yük, batmış güvertenin üstüne yüzdürülerek getirilir ve geminin tanklarındaki su boşaltılır. Bu sayede gemi yükle birlikte eski su seviyesine yükselir. Sonrası da aşağıdaki resimlerde görüleceği şekilde devasa yükle denizde ilerler.

Geminin Geniş Güvertesi

Tanklarına su alıp batması

Tanklarındaki suyu boşaltıp yükle birlikte yükselmesi



Bütün bu devasa nakliye gemilerini yapan firmanın adı Dockwise. Bir Hollanda şirketi. Dünyanın en büyük 2 nakliye gemisi de bu şirkete ait; Mighty Servant 1 ve Blue Marlin. Blue Marlin adlı gemi şu anda dünyada sınıfının en büyüğü olarak kabul ediliyor.


Kaynaklar:
http://www.dockwise.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Semi-submersible#Heavy-lift
http://en.wikipedia.org/wiki/MV_Blue_Marlin
http://www.heavylift.net/
http://www.globalsecurity.org/military/systems/ship/flo-flo.htm

Yeni Tasarım  

Kategori :

Uzun zamandır sayfanın dizaynını değiştirmek istiyordum, kısmet bugüneymiş. Eski tasarımdan sonra görselliğe biraz daha ağırlık vermek istedim. İnşallah beğenirsiniz.

Offshore Rüzgar Tarlası  

Kategori : |

2002 yılının yaz aylarında Danimarka'da dünyanın denizdeki (offshore) en büyük Rüzgar Tarlası kuruldu. Ne var bunda diyebilirsiniz. Şu an dünyada rüzgar enerjisine (özellikle denizde) geleceğin enerjisi gözüyle bakılıyor. Danimarka'da kıyıdan 14-20 km açıklıkta, devasa rüzgar türbinlerine (80 adet Vestas V80-2.0 MW türbini) sahip, Horns Rev tesisi işte bu amaçla Danimarka'nın geleceğine yatırım amacıyla kuruldu. Türbinlerin boyutları aşağıdaki resimlerden daha iyi anlaşılabilir.


Pervaneler Danimarka'da 2030 yılına kadar 5 atom santralinin üreteceği enerjiye eşdeğer enerjiyi, 5500 megawatt enerji üretecek. Bu enerjinin 4000 megawatt'ını denizlerdeki rüzgâr santralleri üretecek. Böylece Danimarka'nın enerji ihtiyacının yarısı rüzgâr santrallerinden karşılanmış olacak. Diğer yarısı da Norveç'in hidrolik santrallerinden gelecek.
Aşağıda bu tesisin yapımı sırasında çekilmiş görüntüler var. Yüklenmesi için birkaç saniye bekleyin.

Dünyada bu konuda Danimarkalılar, Almanlar, İspanyollar ve Portekizliler epey yol katetmiş durumdalar. Bu ülkelerin yoğunlaştıkları rüzgar tarlaları daha ağırlıklı olarak "offshore" yani açık denizlerde. Burada hem yeryüzünün engebeli olmaması dolayısıyla rüzgarın verimi daha yüksek, hemde ses vs gibi nispeten olumsuz olabilecek özellikleri daha aza indirgenmiş durumda, artı istediğin yere de yapabilirsin.

Genelde rüzgar türbinleri kesintisiz rüzgar sağlanacak yerlere kuruluyor. Rüzgar enerjisinin en büyük sıkıntısı, sürekli ve istikrarlı bir şekilde enerji sağlamıyor olması. Yani Ocak ayında toplanan enerji ile Ağustos ayında toplanan enerji fark gösterebiliyor. Dolayısıyla birincil enerji kaynağı olarak kullanılması biraz güç görünüyor, mutlaka kesintisiz bir enerji türü ile desteklenmesi lazım. Fakat sınırsız bir enerji ve herhangi bir yakıta ihtiyaç duyulmuyor. Yani bir yerden petrol, su, doğalgaz tedarik etmeniz gerekmiyor, dolayısıyla % 100 yerli bir kaynak. Tabii başta rüzgar türbinleri için yatırım yapmanız gerekiyor. Ama diğer enerji türleri ile kıyasladığınızda o da oldukça ucuz bir başlangıç maliyeti sağlıyor. Örneğin hidrolektrik santrali için koca koca barajlar yapmanız gerekli. Ya da termik santraller için madeni çıkartmanız, bazen işlemeniz ve onu yakmanız için santraller inşa etmeniz gerekiyor. Daha sonrasında atıklarını da yönetmeniz lazım.

-Kaynaklar-
http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_farm
http://www.windpowerphotos.com/
http://www.windpower.org/es/pictures/offshore.htm
http://www.seacore.co.uk/project.php?pID=30

Blogspot Alan Adı Sorunu  

Kategori :

Öncelikle belirteyim bu çözüm sadece Godaddy'den alınan domainler (alan adları) için geçerlidir. Diğer domain sunucularının ayarları hakkında herhangi bir bilgim yok ama Godaddy ile benzerlik gösterdiğini zannediyorum.

1 yıla yakındır hobi olarak blog yani namı diğer günlük tutuyorum. Vakit buldukça hem kendi yazılarım hemde beğendiğim yazıları günlüğe ekliyorum. Yalnız uzun zamandır kafama takılan, çözmek içinde aslına bakarsanız fazla uğraşmadığım bir sorun vardı. Siteye www.cihanozdemir.com yazarak girebilmeme rağmen cihanozdemir.com yazdığımda karşıma godaddy'nin park sayfası çıkıyordu. Godaddy sayfasının görünmesini A (Host)'daki veriyi tamamen silerek çözdüm(ama cihanozdemir.com adresi hala sayfama yönelmiyordu). A (Host)'a nasıl ulaşılacağını site sahipleri az çok bilir ama ben yinede google'ın "blogspot'ta kendinize ait alan adı oluşturma" tarifine dokunmadan aşağıya ekleyeyim:

CNAME Kaydınızı Oluşturma: GoDaddy.com

1. www.godaddy.com adresinden hesabınıza giriş yapın.

2. Domains (Etki Alanları) sekmesini açıp My Domain Names (Etki Alanı Adlarım) öğesini seçin. Manage Domains (Etki Alanlarını Yönet) sayfasına yönlendirilirsiniz.

3. Web Alanınız İçin Google Apps ile birlikte kullanmak istediğiniz etki alanını tıklayın.

4. Sağ taraftaki Domain Details (Etki Alanı Ayrıntıları) bölmesinde, Total DNS Control (Toplam DNS Kontrolü) liste öğesinin altındaki + simgesini seçin. Bir alt liste görünür.

5. Total DNS Control And MX Records (Toplam DNS Kontrolü ve MX Kayıtları) başlıklı girişi tıklayın. Manage MX Records, and DNS Zone File (MX Kayıtlarını Yönet ve DNS Bölge Dosyası) bölmesi görünür. Burada tablonun yukarısında A(Host) ibaresini görebilirsiniz.

6. Launch Total DNS Control Manager (Toplam DNS Kontrolü Yöneticisini Başlat) düğmesini tıklayın. DNS Manager (DNS Yöneticisi) penceresi açılan bir pencere olarak görünür. Toplam DNS Kontrol Yöneticinizi görmezseniz, pop-up engelleyicinizi devre dışı bırakmayı unutmayın.

7. Add New CNAME Record (Yeni CNAME Kaydı Ekle) seçeneğini tıklayın. Google Apps ile web sitenizin adresi için önceden bir CNAME kaydı oluşturduysanız, mevcut CNAME kaydının yanındaki Edit (Düzenle) düğmesini tıklayın.

8. Adım 1: Google Apps denetim masasında seçtiğiniz web sitesi adresi bölümünüzü girin. Örneğin, adresiniz olarak urban.mydomain.com'u seçtiyseniz, 1. adım için urban girin.
Adım 2: Ana makine adı olarak ghs.google.com girin.
Adım 3: Varsayılan seçim olarak bırakın.

9. Continue (Devam Et) düğmesini tıklayın ve sonra Add (Ekle) seçeneğini tıklayın. Mevcut bir CNAME kaydını düzenliyorsanız, Continue (Devam Et) ve Update (Güncelle) düğmesini tıklayın.
(Resimleri büyütmek için üzerilerine tıklayın).



A (Host)'daki veriyi sildikten sonra, artık cihanozdemir.com yazdığımda godaddy'nin park sayfası çıkmıyordu. Güzel, park sayfası çıkmıyordu ama cihanozdemir.com yazdığımda da beni siteye götüreceğine google arama sayfasına çıkıyordu! Bu beni başlarda fazla ilgilendirmiyordu, zaten bununla uğraşacak kadar da fazla zamanım da yoktu. Ama belli bir zamandan sonra bunun düzeltilmesi gereken önemli bir problem olduğunu anladım. Yabancı sitelerden ve google yardım sayfalarından konuyu araştırdım. Aslında birçok kişinin bu problemle boğuştuğunu ve hala bir çözüm bulamadıklarını gördüm.
Neyse fazla uzatmayalım. Öncelikle alan adımızı blogspot'taki ayarlarında başına "www" koyarak girdiğimizden emin olalım ve resimdeki gibi ayarlayalım.



Godaddy'deki hesabımıza girip Cnames'deki host olarak "www", points to "ghs.google.com" olarak ayarlandığından emin olalım.
Burası önemli; donatılardan dos'a girip resimdeki gibi sayfamıza ping atıp ip numarasını öğrenelim.


İp numarasını bir yere not edip godaddy hesabımıza dönelim. A(Host) kısmında "Add new record" diyerek yeni bir veri girelim. Çıkan ekranda host'a @ işareti, points to kısmına da not aldığımız ip numarasını yazalım ve kaydedip çıkalım.
Bu yazılanlar bende çalıştı, umarım bu tür problemi olanlarda bu yazıdan sonra sorunlarını çözerler. Sorularınız olursa vakit buldukça cevaplamaya çalışacağım.

Pratik Kravat Bağlama  

Kategori :

10 saniyede bir kravat nasıl bağlanır? Oldukça pratik, bir o kadar da zamandan kazandıran bir yöntem. Aşağıda videosu var, mutlaka deneyin.
Ayrıca bu da sizi tatmin etmezse değişik kravat bağlama tekniklerini gösteren aşağıdaki resimlere bakmanızı tavsiye ederim.


Papyon bağlama

Fular bağlama

Arşiv

cihanozdemir.com