Şelale Ev  

Kategori : |

FallingwaterAmerika Pittsburgh şehrinde Bear Run nehri üzerinde bulunan Fallingwater (şelale ev) expressionist modern akıma ait organik mimarinin en önemli eserlerinden biri. Mimarı Frank Lloyd Wright yapıyı şelalenin üstündeki kayalara oturtmuş ama evin şelale manzarası yok! Sebebi de mimarın "şelaleyi görmek değil yaşamak gerektiği" düşüncesi.Bu görüş tartışmaya hatta kavgaya bile açık :)



1935 yılında tasarımı yapılan, 1936-1939 yılları arasında da inşaatı yapılan Fallingwater, 1937'den 1963'e kadar Kaufmann ailesinin haftasonu evleri olmuş. 1964'de müze olarak halka açılmış. Yılda 120.000 ziyaretçisi var.Evin maliyeti günün fiyatlarına göre $155.000 civarında. Evin içinden nehre inen basamaklar var.


Pencerelerin taş duvarla birleştiği noktalarda doğrama yok. Camlar taşların arasına açılan oluklara yerleştirilmiş. Pencerelerin konumu ve şekli evin içinde yaşayan kişiye dışarıyla içiçe yaşıyormuş hissi vermek için tasarlanmış.

Yapıda öne çıkan özellik, balkonları. Balkonların genişliği çok fazla, bu yüzden balkonların geniş olması yapıda zamanla statik problemler ortaya çıkmasına neden olmuş. Balkonların açıklığı o kadar fazla ki eğilmeler artık gözle görülebiliyor. Yani artık balkonlar kendi ağırlığını bile taşıyamaz halde. Bunu gören mühendisler 2002 yılında yapıda restorasyona gidiyorlar. Restorasyon sırasında yapının mimari olarak çok güzel yapılmasına rağmen gerekli statik hesapların aceleye getirildiği görülüyor. Water Hall adındaki mühendisin balkonlara takviye kolonları yapılması isteği yapı sahipleri tarafından kabul görmüyor.

Balkonda oluşan eğilme gözle görülebiliyor

İşte burada Mimarlık yanında Mühendisliğin de bir tasarımda ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Şu an yapının sahibi bile bu yapıyı "mimari bir hezimet" olarak adlandırıyor.

Yapının inşaat safhalarını ve mimarisini gösteren aşağıda çok güzel bir animasyon var, mutlaka seyredin.



Güncelleme:
Geçen net'te gezerken Şelale Ev'in Half-Life 2'deki görüntüleri denk geldi. Bir oyun için mükemmel sayılabilecek modelleme.



-Kaynaklar-
en.wikipedia.org
etereaestudios.com


2 Yorum

kur'an'da "altlarından ırmaklar akan cennetler" der ya, işte o aklıma geldi. :)

muhteşem bir güzellik,dünya da böyle ise o cennetleri düşünemiyorum bile:)

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com