Denizin Devleri  

Kategori : |

Eğer elinizde denizde kurulmak üzere yapılmış petrol platformu, gaz rafinerisi varsa ve kurulacakları yere taşınması gerekiyorsa veya denizde bozulmuş büyük savaş gemileri gibi devasa ağırlıkta kargolarınız varsa Yarı batar (semi-submersible) gemilerinden başka bunları taşıyacak alternatifiniz yok demektir.

En büyük özellikleri geniş ve büyük güverteleridir. Bu gemiler, güvertelerinin üzerine konan 50 tondan 45.000 tona kadar yük taşıma kapasiteleri ile dünyanın en ağır nakliye yapan taşıtları olarak bilinirler.

Nasıl Çalışırlar?

Bu gemilerin diğer adı "flo/flo" (for float-on/float-off)'dur. Yarı batar adını ise, üzerlerine konacak yükün ağır olmasından ve vinç kullanma olasılığı bulunmadığından dolayı, taban kısmında bulunan tanklara su alarak güverte kısmı suyun altında kalacak şekilde battığı için almıştır. Yük, batmış güvertenin üstüne yüzdürülerek getirilir ve geminin tanklarındaki su boşaltılır. Bu sayede gemi yükle birlikte eski su seviyesine yükselir. Sonrası da aşağıdaki resimlerde görüleceği şekilde devasa yükle denizde ilerler.

Geminin Geniş Güvertesi

Tanklarına su alıp batması

Tanklarındaki suyu boşaltıp yükle birlikte yükselmesi



Bütün bu devasa nakliye gemilerini yapan firmanın adı Dockwise. Bir Hollanda şirketi. Dünyanın en büyük 2 nakliye gemisi de bu şirkete ait; Mighty Servant 1 ve Blue Marlin. Blue Marlin adlı gemi şu anda dünyada sınıfının en büyüğü olarak kabul ediliyor.


Kaynaklar:
http://www.dockwise.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Semi-submersible#Heavy-lift
http://en.wikipedia.org/wiki/MV_Blue_Marlin
http://www.heavylift.net/
http://www.globalsecurity.org/military/systems/ship/flo-flo.htm


0 Yorum

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com