Kaybolan Değer Meke  

Kategori : |

Meke Gölü5 milyon yıl önce oluşan doğa harikası göl yok olmak üzere. Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan ve dünyanın "Nazar boncuğu" olarak bilinen Meke Gölü, kuraklık yüzünden bataklığa döndü. Yaklaşık 5 milyon yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan ve taban suyuyla beslenen Meke Gölü, yakın zamana kadar hem yerli ve yabancı turistler hem de klip, sinema ve reklâm filmi çekenler için cazibe merkeziydi. Birkaç yıl öncesine kadar 100'ün üzerinde kuş türüne de ev sahipliği yapan göl, suyunun azalması nedeniyle eski güzelliğini kaybederken, birçok kuş türü artik bölgeye gelmez oldu. Daha önce 12 metre derinliğe ulaşan Meke Gölü, artık sadece çamurdan ibaret. Gölün bu duruma gelmesinin en büyük nedeni yağış azlığı ve yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı.

Konya Ovası’nın durumu, yeraltı suları derken oda kuraklıktan nasibini aldı. Meke Gölü kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulamanın kurbanı oldu. Akgöl, Hotamış ve Sultanhanı sazlıklarının tarımsal sulama yüzünden kuruması nedeniyle doğa harikası gölün son bir kaç yılda tükendiği ve "Bilinçsizlik" 5 milyon yıllık mirası tüketti. Bundan sonra da nasıl düzelir bilinmez.





(Fotoğraflar: http://fotoanaliz.hurriyet.com.tr/)



Çok değil birkaç yıl öncesine kadar gölün üzerinde Flamingolar uçardı.

Doğa harikası böyle oluşumlar açısından çok değerli bir tabiat varlığı. Meke, insanoğlunun da katkısı ile yok olmasına dikkat çekmek istedim. Fotoğraflarda kalan bir güzellik olarak hatırlanacak gibi gözüküyor. Değerini bilip ziyaretçi ve tanıtım için bir şeyler yapılamadı ve bugüne kadar kulaktan kulağa ve marifetli fotoğrafçıların objektifi ile tanındı. Artık ona karşı vazifemizi yapmanın vaktidir. O artık kendi kendini kurtarabilecek bir üne de sahip. Yeter ki dikkat çekebilsin, unutulmasın.


0 Yorum

Yorum Gönder

Arşiv

cihanozdemir.com