Dünyanın En Yüksek Binası Yükseliyor  

Kategori : |

Burj DubaiBurj Dubai (Dubai Burcu)
Dubaililer'in gökdelen çılgınlığı son hız devam ediyor. Bittiğinde 900 metre yüksekliğinde olacak kule şu anda inşaat olarak 600 metreyi geçmiş durumda. Proje için Araplar tam 1 milyar dolar harcamış! Resmi sitesine göre 27.12.2007 tarihi itibarı ile geldiği nokta; 158.kat bitti, 598,5 metrede. Şu an bile dünyanın en yüksek binası.




Diğer dünyanın en yüksek gökdelenleriyle karşılaştırması. Haziran 2007'de Burj Dubai Petronas Kuleleri'ni geçmişti. Şuradaki yazımda dünyanın en yüksek gökdelenlerini bulabilirsiniz.




Resimde günümüz gökdelen inşaatlarında uygulanan prensibe göre temelden en yüksek noktaya kadar yükselen silindirik dev kolonların kalıpları görünüyor. İnşaatta kullanılacak toplam beton miktarı 230.000 m3 ki bu 100.000 filin ağırlığına yada 1.900 kilometrelik bir beton yolda kullanılan betona eşit.

Gökdelenlerde yükseklik belirlenirken birçok kriter var. Bunlardan en önemlisi asansör kapasitesi. Siz ne kadar yüksek bina yaparsanız yapın insanları yükseğe ve hızlı bir şekilde çıkaramadıktan sonra bir anlamı yok yüksek olmasının. Burj Dubai bu işi çözmüşe benziyor. Resmi sitesinde asansörü yapan firma hakkında bir bilgi yok ama kapasitesi hakkında şöyle deniliyor; 2 kabin olacak, her kabin 21 kişi kapasitesinde ve dünyanın en uzun asansörle taşıma sistemi olacak ve hızı yine dünya rekoru olan saniyede 18 metre olacak. Yangın ve servis asansörü 5.500 kg kapasiteli olacak ki buda bir dünya rekoru.
Kendi eleştirimi de eklemeden geçemeyeceğim. Çölün ortasında düzlükler üzerinde yaşıyorsun ve inşaa ettiğin binanın çevresi neredeyse bomboş ama sen göğe doğru yükselmek istiyorsun! Yaşadığın yer Manhattan gibi bir adaya sıkışmış ekonomi merkezi de değil. Paranın çokluğu insana neler yaptırtıyor!


Güncelleme: Son durumuna ait resimleri zaman içinde buraya eklemeye devam edeceğim.
07.04.2008 tarihi itibarı ile şu andaki yüksekliği 629 metre.

cihanozdemir.com
cihanozdemir.com
cihanozdemir.com
cihanozdemir.com
cihanozdemir.com
cihanozdemir.com"Dubai Engineer" rumuzuyla yazan arkadaş 500 metreden sonra çelik konstrüksiyona dönüldüğünü bunun sebebini de beton ağırlığından kaynaklandığını belirtmişti. Aşağıdaki resim bunu kanıtlar nitelikte sadece çelik konstrüksiyon 500 metreden değil 600 metreden itibaren başlıyor.

Mayıs 2008'de tek motorlu bir uçaktan çekilmiş videosu:


Güncelleme: Ağustos 2008 Burj Dubai inşaatının son safhaları.

Bir İngiliz ve bir Fransız Burj Dubai inşaatına, kendilerini de mühendis olarak tanıtıp giriyorlar ve dünyanın en yüksek binasından atlıyorlar! Yaklaşık 800 metre yükseklik ve merdivenlerden tepeye kadar çıkmak tam 1 saat 15 dakika sürüyor!



Burj Dubai yani yeni adıyla Burj Khalifa açıldıktan sonraki panoramik görünümü:



-Kaynaklar-
burjdubai.com
flickr.com

Kıvrımlı Kuleler  

Kategori : |

UAEZenginin malı züğürdün çenesini yorarmış; Dubaili'ler rahat durmuyor, mükemmel işlere imza atıyorlar bizede lafını etmek kalıyor. Tipik Arap zihniyeti "petrol var, para var, yatalım" yok adamlarda. Geleceklerine yatırım yapıyorlar. Birleşik Arap Emirlikleri de altta kalmak istememiş heralde "Marina and Beach Towers" projesini devreye sokmuşlar.

Kulelerin özelliği kıvrımlı bir şekilde yükselip birbirlerine yaslanmaları. Tasarımı Amerikalı ünlü proje firması Oppenheim tarafından yapıldı. Kulelerden biri yat limanına bakarken bir diğeri denize bakıyor. Manzarası muhteşem.

İki kule arasında yapılması düşünülen vaha şeklindeki küçük ormandan bir görüntü.







Bu arada ben bu binanın şeklini Atari'nin simgesine benzettim. Ne dersiniz telif hakkı mı istesek :)

-Kaynaklar-
eikongraphia.com
oppenoffice.com

Plastik Şişeler Nasıl Yapılıyor?  

Kategori : |

Plastik ŞişeÇocukluğumdan beri kullandığım eşyaların hangi üretim aşamalarından geçip de bize kadar nasıl ulaştığını hep merak etmişimdir. Bu yüzden bu konuyla alakalı ne görürsem hemen sarılırım. Discovery Channel'da uzun zamandır izlediğim "How its Made" adlı program da bu yüzden beni resmen tiryakisi yaptı. Burada belgeselin bütün videolarını toplamaya çalışacağım inşallah. Aşağıda ilk video olan "Plastik Şişeler" var.


Aktif Hayat Beynimizi Gençleştiriyor  

Kategori : |

Kaliforniya Üniversitesi'nden bilim adamlarının bildirdiklerine göre, beynimizi ne kadar fazla kullanırsak, sinir hücrelerimiz o kadar gelişmektedir. Bunun yanında tembel bir beyindeki sinirler ise kısalmakta ve fonksiyonları azalmaktadır.

Dendrit adı verilen sinir fibrilleri, sinir hücrelerinden çıkan kök benzeri uzantılardır. Diğer sinir hücrelerinden gelen mesajlar, dendritler tarafından alınırlar. Bu nedenle, ne kadar fazla dendrit olursa, sinir hücresi o kadar bilgi alır ve işini daha iyi yapar.
Kaliforniya Üniversitesi'nden nörobiyolog Bob Jacobs, 20 insan beynindeki dendritlerin uzunlukları üzerinde araştırma yaptı. Jacobs, her bir beynin konuşulan dili anlamamıza yardımcı olan, "Wernicke Bölgesi" olarak adlandırılan bölgesinden örnekler aldı.

Yapılan çalışmalarda, bu dendritlerin uzunlukları arasında %40'lara varan farklılıklar olduğu görüldü. Yaşlı insanların dendritleri gençlere göre ortalama ola-
rak daha kısaydı. Erkeklerle karşılaştırıldığında daha güzel konuşabilme yetenekleri olan kadınların, dendritleri de, erkeklere göre daha uzundu. Fakat dikkati çeken farklılık, daha entellektüel olan mesela üniversiteye gidenler veya daha bilimsel ve teknik mesleklerde çalışanların dentritleri diğer kimselere gore daha uzundu.

Bilim adamlarına göre bunun iki açıklaması var:
Entellektüel bir hayat, dendritlerin daha da uzamasına neden olmaktadır veya daha uzun dendritleri olan kimseler, daha entellektüel bir hayata sahip olabilmektedir.
Jacobs, ilk fikrin daha geçerli olduğunu; temiz bir kafeste büyüyen ve bazı becerilerin öğretildiği farelerde de aynı değişikliklerin görüldüğünü rapor etmiştir.

-Kaynak-
New Scientist

Grip Aşısı  

Kategori :

Grip, influenza virüsü tarafından meydana getirilen bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı. Her yıl dünya nüfusunun %10-20’si (500–600 milyon kişi) gribe yakalanıyor. Bunların 3–5 milyonu gribi ağır geçiriyor ve her yıl gribe bağlı olarak 250-500 bin kişi hayatını kaybediyor.


Grip en sık Aralık ile Mart ayları arasında salgın yapıyor. Grip virüsü, zaman içerisinde genetik yapısını değiştirerek insanların bağışıklık sisteminden kaçmayı başarıyor ve tekrar tekrar hastalık yapabiliyor. Yaklaşık her 20–30 senede bir ise virüsün genetik yapısında büyük değişiklik oluyor ve yepyeni bir virüs ortaya çıkıyor. Bu değişiklik de dünya çapında büyük bir salgına neden oluyor. Grip hastalığı her yaş grubunda tehlikeli olsa da, özellikle küçük çocuklarda, yaşlılarda, kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalarında hayati tehlike oluşturuyor.

Organ nakli yapılan kişilerde, AIDS hastalarında veya kemoterapi alan kişilerde grip virüsü öldürücü olabiliyor. Grip sonrası gelişen zatüre, beyin ve kalp iltihabı yüksek risk grubu kişilerde, gribe bağlı gelişen ölümlerin başta gelen nedenleri sayılıyor.

Grip aşısı, ölü virüsten elde ediliyor ve her yıl tek doz olarak uygulanması öneriliyor. Grip aşısının etkinliği, vücuda giren virüs tipleri ile uyumuna, yaşla ve aşılanan kişinin sağlık durumuna göre değişmekle birlikte %70–90 arasında değişiyor. Grip aşısının uygulanması için en uygun zamanlar Eylül-Ekim-Kasım ayları. Grip aşısından sonra kesin koruyuculuğun başlaması için en az 10–14 günlük bir sürenin geçmesi gerekiyor. Grip aşısı, 65 yaşından büyük kişilere, şeker, astım, akciğer ve kalp hastalarına öneriliyor. Bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilere de grip aşısının yapılması gerekiyor. Huzur evlerindeki yaşlılara, sağlık personeline ve sık seyahat eden kişilere de aşı öneriliyor. Grip aşısı, 6 aylıktan küçük çocuklara ve hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara önerilmiyor. Grip aşısı sonrası %15–20 oranında aşı yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik oluşabiliyor. Ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi yan etkiler ise %1’in altında görülüyor ve 1–2 gün içinde kendiliğinden geçiyor.

Her ilaçta olduğu gibi grip aşısı sonrasında da alerjik reaksiyon görülebiliyor. Aşının tam teşekküllü sağlık merkezlerinde veya hekim kontrolünde uygulanması gerekiyor.

-Kaynak-
Bilim Teknik Dergisi

Dünyanın En Güzel 7 Vahası  

Kategori :

vahaIssızlığın ve uçsuz bucaksız kum düzlüğünün ortasında cennet sayılabilecek mekanlar. Aynı zamanda eski zamanda ticaretin gelişmesine büyük katkıları olmuştur ki Marco Polo, vahalar olmasaydı hiçbir zaman Çin'e kadar gidemeyecekti.

1) Ubari Vahası - Targa Vadisi Güneybatı Libya
Ürdün'deki Ölü Deniz gibi suyu tuzludur.


2) Huacachina Vahası - Peru
Çölün ortasında, vaha kenarında devamlı yaşayan 100 kişinin bulunduğu küçük bir köyde bulunan "Amerika'nın tek büyük vahası". Ica şehrinin turistik sayfiye yeri olarak kullanılıyor.





3) Ein Gedi - İsrail
Ölü Deniz'in batısında yer alan en büyük vaha.



4) Chebika Vahası - Tunus
Tunus dağlarının kuzeyinde "Güneşin Kalesi" olarak adlandırılan vaha.


5) Timia Vahası - Nijer
Nijer'in kuzeyinde yer alan vaha ülkenin en güzel vahası olarak biliniyor. Çölün ortasında ağaçlardan portakal ve nar toplamak isterseniz Timia Vahası'na gitmeniz gerekiyor.


6) Gaberoun Vahası - Libya
Sahra Çölün'de bulunan Gaberoun, Libya'nın Sabha şehrine yakın bir konumda bulunuyor. Çok geniş göle sahip ve göl suyu çok tuzlu.


7) Herdubreidarlindir - İzlanda
Odadahraun Çölü'nün, dünyanın en kurak yerlerinden birinin tam ortasında yer alır.



-Kaynaklar-
en.wikipedia.org
news.bbc.co.uk

Dubai Suni Adalar  

Kategori : |

Dubai AdalarDubai Şeyhi Rashid Al Maktoum, 2006 yılı içerisinde Formula 1’in efsanevi pilotu Michael Schumacher’e Dubai’de 300 yapay adadan oluşan ve maliyeti 2 milyar dolar olacak "The World"(Dünya) projesinden 7 milyon dolarlık bir ada hediye etti. Niye şimdi söylüyorum bunu? Çünkü bu büyük proje bitmek üzere ve Michael Schumacher'in küçük adasına taşınma vakti geldi.

Dünya haritası şeklindeki adalar topluluğuna Türkiye’den ABD’ye kadar ülkelerin isimleri verildi. Yüzde 30’u satılan adaların içinde Türkiye’yi temsil edeni şimdilik alıcı bulamadı. 14 milyon dolar istenen adanın Türkiye’den bir talibi olmuş ancak görüşmelerden bir sonuç çıkmamış.

Dünya haritası şeklinde inşa edilen yapay 300 adadan oluşan “Dünya”, 55 milyon metrekarelik alana yayılıyor. 9 kilometre uzunluğunda, 7 kilometre genişliğindeki Dünya’nın kumsalı için 350 milyon metreküplük kum kullanıldı. Adaların fiyatları büyüklükleri ve konumlarına göre 7 milyon dolar ile 35 milyon dolar arasında değişiyor. 100 metrelik sularla ayrılan adaların büyüklükleri ise 11.148 ile 41.806 metrekare arasında. Daha önce Dubai’de Palmiye Adası’nı yaratan Nakhel Grubu’nun imzasını taşıyan ada, 2008’de oturulabilir hale gelecek.



Dünya’da David Beckham, şarkıcı Rod Stewart ve İngiliz milyarder Richard Branson’ın adaları var. Dünya’da ada satın almak için sadece para yeterli değil. Yetkililer ada satın alacaklardan banka referansı hazırlamalarını da istiyor.

Michael Schumacher’e ait 7 milyon dolarlık ada. Schumacher'in adası "Antartika" adı verilen adalar topluluğunda bulunuyor.





Aşağıda "The World"ün güzel bir animasyonu var, mutlaka izleyin.



Son olarak 10 Ekim 2007'de Çinli bir emlak zenginine "Shanghai" adı verilen suni ada 28 milyon dolara satıldı.

Satılan adalar kırmızıyla gösterilmiş. Mavi alanlar ise satın alınmayı bekliyor. Nasıl Araplar ticareti öğrenmiş görünüyor değil mi?

-Kaynaklar-
theworld.ae
insaatforumu.com

Arşiv

cihanozdemir.com